Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Şehrin Hafızası'nda Turan Yazgan dosyası

Gazeteci Sadık Gökce öncülüğünde çıkan Şehrin Hafızası 24. sayıya ulaşırken dördüncü cildi de tamamlanmış oldu. Gökce kaleme aldığı yazısında, Konya Yenigün gazetesinin ilavesi olan Şehrin Hafızası''nda şimdiye kadar yayımlanan konular ve yazarları hakkında bilgi veriyor.

*

Hüzeyme Yeşim Koçak makalesinde Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı''nın kurucusu Turan Yazgan''ı, "Alperen, Dede Korkut, Vakıf Adam, Turan Ata, Serdengeçti günümüzün İsmail Gaspıralısı" ifadeleriyle anlatıyor.

Turan Yazgan hocanın daha iyi tanınması için onu tanıyanlara sözü bırakan Koçak, şöyle diyor: "Onu yakından tanıyanların şahitliklerine, hakkındaki düşüncelerine, bazı tespitlere yer verirsek, bir portre daha iyi belirecek ve anlaşılacaktır sanıyorum. Turan Yazgan öncelikle üstün hedefleri olan ve eylemleriyle bunları gerçekleştirmeye çalışan bir şahsiyettir. Genç yaşta bu özelliği, idealist yapısı ortaya çıkmıştı. Bazı fotoğraflar, gelecekten de haber verirdi. Seyfi Şirin yazıyor: Kara tahtaya asılı Orta Asya haritasında, sınıf arkadaşı Avukat Yavuz Eraslan''la beraber parmaklarıyla bir yeri işaret ediyorlardı. Ötüken''i... ''İşte tam buraya gideceğiz. Atalarımızın ülkesine! Burası bizim ana vatanımız. Ötüken burası. Anayurdumuz, ayının pis ayaklarında çiğnenmekten kurtulacak. Bu cennet ülke yine Türk''ün olacak."

Koçak, "Bu satırlar siyah beyaz bir fotoğrafın arkasına yazıldığında, Turan Yazgan''ın Kastamonu Lisesi''nin ikinci sınıfında okuduğunu" belirtiyor. Bunun için Türk''e Türk''ü hatırlatmak, tanıtmak ve tanıştırmanın ilk iş olduğu inancıyla 1980 yılında Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı''nı kurduğunu anımsatıyor.

*

Hava Avşar, "Turan Yazgan Hoca''yı anma toplantısında gördüklerim, hissettiklerim" başlığını koyduğu makalesinde 19 Kasım 2022 günü İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Prof. Dr. Cemil Birsel Salonu''nda yapılan toplantıyla ilgili izlenimlerini aktarıyor.

Turan Yazgan Hocanın vefatının 10. yıldönümünde onu hatırlamak için düzenlenen toplantıya yoğun ilgi olduğunu anlatan Hava Avşar, sözlerini özetle şöyle sürdürüyor: "Salonu Türk dünyasının bağımsız-esaret altındaki tüm ülkelerine ait bayraklar yan yana süslemişlerdi. Doğu Türkistan''ın ay yıldızlı Gökbayrak''ı da bir nazlı gelin gibi süzülüyordu ve ne kadar da yakışıyordu yükseklerde dalgalanmaya. Toplantı başlamadan önceki ikramlar da bu atmosferi destekleyecek nitelikteydi. Batı usulü kokteyl yerine Türk usulü Türkistan pilavı ikram ediliyordu. Pilav, sanki bir kurultay yemeği gibiydi."

*

Anuş Gökce de ''56. Konya Âşıklar Bayramı'' hakkında bilgi verirken ilk kez 1966 yılında Fevzi Halıcı''nın önderliğinde başladığını anımsatıyor. Karatay Belediyesi''nin 4''üncüsünü düzenlediği Öksüz Ozan ve Yağız Ozan''ın gayretleri ile düzenlenen Âşıklar Bayramı''nın 17 Kasım''da âşıkların meydanlarda çalıp söylemeleriyle başladığını belirtiyor.

Anuş Gökce''nin verdiği bilgiye göre, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan''dan birer sanatçının katıldığı 56. Konya Âşıklar Bayramı''na toplam 37 sanatçı iştirak etti.

*

Turan Yazgan Hocayı anma toplantısına ben de katıldım. Bilindiği gibi bu yıl 10''uncusu düzenlenen Turan Yazgan Türk Dünyası Ödülü, sosyolog Prof. Dr. Orhan Türkdoğan''a verildi. İlk ödül Kırım Türklerinin efsanevi lideri Mustafa Cemiloğlu''na verilmişti.

Orhan Türkdoğan ödül töreninde yaptığı kısa ama anlamlı konuşmayla uzun süre alkışlanmıştı.

Esen kalın.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları