Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Saruhanoğulları 

Germiyanoğulları Beyliği komutanlarından Saruhan Bey tarafından Manisa''da kuruldu. Babası Alpağı/Alpagu''dur. Saruhanoğulları Beyliği sınırları Alaşehir''den İzmir ve Ege denizi kıyılarına kadar uzanır. Menemen, Gördes, Akhisar, Turgutlu, Kayacık''da ele geçirilen şehir ve kasabalar arasındadır.

 

*

Saruhan Bey, 1303 sonlarında Bizanslılar tarafından Batı Anadolu''ya sevk edilen Katalan birliğiyle mücadele eder. 1304 yılında Katalanlar''ın çekilmesinin ardından bölgenin pek çok yerine hâkim olur. Manisa''yı 1310''da ele geçirir. Saruhan Bey, beyliğinin Demirci taraflarını kardeşi Çuga Bey''e, Nif''i diğer kardeşi Ali Bey''e verir.

Osmanoğlu Orhan Bey''in Bizans''a karşı faaliyetleri dolayısıyla İmparator III. Andronikos, Saruhan Bey ile ittifak yapar. İttifaka Aydınoğulları da destek verir.

Saruhanoğulları, Bizans ve Aydınoğulları ile birlikte Gelibolu''ya saldırır ve birçok ganimet elde eder. Aydın ve Saruhan Oğulları 1334 yılında 270 gemiyle Yunanistan ve Trakya sahiline bir sefer düzenler. Saruhan Oğulları gemilerine Saruhan Beyin oğlu Süleyman Bey kumanda eder. Foça Valisi Dominik de Süleyman Bey ile birçok askerini esir alır. Bizans İmparatoru III. Andronikos ise sevmediği valiyi cezalandırmak ister ama başaramaz. Saruhan Bey''den yardım ister. Saruhan Bey de esir olan oğlu Süleyman Bey ve askerlerinin kendisine teslim edilmesi şartıyla anlaşır. Muhasara beş ay sürünce imparator da Dominik ile anlaşır ve Süleyman Bey ve adamları serbest kalır.

*

Saruhan Beyin oğulları Süleyman, İlyas, Orhan, Devlet Han ve Timur''dur. Kendisi hayattayken Timur ile Süleyman vefat eder. Saruhan Bey ise 1346''da ölünce yerine oğlu Fahreddin İlyas Bey geçer. İlyas Bey babasının siyasetini izler, yapılan ittifaklara sadık kalır. İlyas Bey 1362''de ölünce yerine Muzafferüddin İshak Bey beyliğin başına geçer. İshak Bey zamanında Saruhan Beyliği en parlak dönemini yaşar. Manisa''da çok sayıda imar faaliyetleri olur. Osmanlılarla iyi geçinir. İshak Bey''in Hızırşah ve Orhan adlı iki oğlu vardır. İshak Bey ölünce Hızırşah başa geçer.

*

Yıldırım Bayezid Han, Saruhanoğlu Beyliğini 1390 yılında Osmanlı topraklarına katar. Yıldırım''ın Anadolu harekâtında Orhan Bey yakalanır. Sonra kaçarak Timur Han''a sığınır. 1402 yılındaki Ankara Savaşında Orhan Bey Timur''un safındadır. Timur Han savaşı kazanınca Anadolu''yu eski sahiplerine dağıtır. Timur, Saruhan Beyliğini ise Orhan Bey''e verir. Timur''un Anadolu''dan ayrılmasıyla Hızırşah tekrar bölgeye gelerek beyliğe hâkim olur. Beylik 1411 yılına kadar sürer ve bu tarihte Osmanoğullarına katılır.

Saruhanoğulları imar faaliyetleri ve kültüre önem verir. Türkçeye birçok eser çevrilir.

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları