Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Sâhib Ata Oğulları

Anadolu Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali''nin oğulları tarafından kurulan bir Türk beyliğidir.

Fahreddin Ali''nin Taceddin Hüseyin ve Nusretüddin Hasan adlı iki oğlu ile bir kızı vardır. Anadolu Selçuklu Devleti idaresinde görev alan Pervane Muineddin Süleyman, 1262 yılında Fahreddin Ali''nin çocuklarına Kütahya, Akşehir ve Beyşehir başta olmak üzere birçok yeri ıkta olarak verip uç beyi olarak tayin eder.

Pervane Muineddin Süleyman, devlet idaresinde daha da güçlenince bu kez rakip olurlar düşüncesiyle Sahip Ata Oğullarına verdiği toprakları geri alır. Sahip Ata''yı ise Kırım''da bulunan Sultan İzzeddin''e para yardımı yaptığı gerekçesiyle ve çeşitli bahanelerle tutuklatır. Sahip Ata''nın büyük oğlu Taceddin Hüseyin de tutuklanır.

Sahip Ata Fahreddin Ali yargılanmak üzere İlhanlı sultanı Abaka Han''ın huzuruna gönderilir. Fahreddin Ali yaptığı savunmayla hayatını kurtarırsa da eski gücünü kaybeder. Konya''ya döner kurduğu vakıfların iradesiyle uğraşır. Pervane Muineddin Süleyman ve adamları ise Sahip Ata''nın servetini ele geçirmek için çeşitli girişimlerde bulunur. Sahip Ata bunlarla baş edemeyeceğini anlayınca tekrar devlet hizmetine girmek gerektiğini anlar. Sahip Ata tekrar Abaka Han''ı ziyaret ederek başından geçen olayları anlatır. Abaka Han, Sahip Ata Fahreddin Ali''nin oğulları Taceddin Hüseyin ve Nusretüddin Hasan''ın elinden alınan toprakların geri verilmesini ister. Böylece Taceddin''e Ladik ve Honaz, Nusretüddin Hasan''a ise Karahisar kumandanlığı görevi verilir. Böylece Sahip Ata Oğulları Beyliği''nin kuruluşu başlar.

Sahip Ata yaptığı hayır işleri nedeniyle ''Ebu''l-Hayrat'' olarak anılmaktadır. Vezir olarak tekrar göreve başlayınca bir zamanlar kendisiyle uğraşan Pervane ile uğraşmaz ve dostluk ilişkisini sürdürür. Böylece devlet idaresinde bir karışıklık çıkmasını önler. Akşehir, Konya, Kayseri ve Sivas''ta birçok cami, medrese, han, hamam ve çeşmeler yaptırır.  Sahip Ata Fahreddin Ali, 1288''de hayata veda eder.

*

Öte yandan Karamanoğlu Mehmet Bey''in arazilerini genişletmeye başladığı görülür. Mehmet Bey Selçuklu merkezini ele geçirir ve Konya halkını Cimri''ye zorla biat ettirir. Bu gelişmeler üzerine Sahip Fahrettin''in oğulları Germiyan Türkmenlerini yanına alarak Konya''ya yürür. Karamanoğlu Mehmet Beyin güçleriyle Kozağacı''nda yapılan savaşta Sahip Ata''nın büyük oğlu Taceddin Hüseyin hayatını kaybeder ve kuvvetleri bozulur. Sahip Ata''nın diğer oğlu Nusretüddin Hasan da Karamanoğulları tarafından katledilir.

*

Sahip Ata Oğulları''nın başına Nusretüddin Hasan''ın oğlu Şemseddin Mehmet Bey geçer. Sahip Ata Oğulları ile Germiyanoğulları arasında bölgede güç mücadelesi başlar. Şemseddin Mehmet Bey, Germiyanoğulları kumandanı Bozkuş Bahadır ile girilen savaşta hayatını kaybeder. Sahip Ata ise henüz hayatta bulunuyordu. Şemseddin Mehmet Bey dedesi Sahip Ata''dan bir yıl önce ölmüştür (1277).

Şemseddin Mehmet Bey ölünce yerine Karahisar beyi olarak oğlu Nusretüddin Ahmet geçer. Ahmet Bey, dönemin İlhanlı Hükümdarı Ebu Said Bahadır Han''a tabi olur. Nusretüddin Ahmet 1342''de ölünce Sahip Ata Oğulları''na ait topraklar Germiyanoğulları''nın eline geçer. (1)

.........

1. Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi, Çağ yayınları İstanbul, Cilt 8, 591.s.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları