Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Rusya'da uyanışa darbe

Türk fikir adamlarından Taha Akyol, 1815 yılında Napolyon'u mağlup edip Paris'e kadar kovalayan Rus askerlerinin ülkelerine döndüğü zaman kendi ülkelerinin daha despotik olduğunu gördüklerini belirtiyor.

Rus askerlerin ayrıca, 'Ortodoks' olmayan bir dünyanın varlığını ve birçok yönden Rusya'dan da üstünlüğünü gördüklerini belirten Akyol, şöyle diyor: "Böylece Rusya'da liberal fikirler genç subaylar arasında yayılmaya başlamıştı. Gizli cemiyetler mantar gibi bitiyordu ve en çok da genç subaylar ilgi gösteriyorlardı. Bunlar teşkilatlandılar ve 'hürriyet' uğruna ihtilale teşebbüs ettiler. Genç subayların idaresinde 3000 kişilik bir askerî birlik ihtilal yapacaktı! Lafı uzatmayalım, hepsi topçu ateşiyle kanlı bir şekilde imha edildiler. Aralık 1825. Adları tarihe 'Aralıkçılar' (Dekabristler) olarak geçti."

Akyol, 1800'lü yılların Rusya'sından bahsederken Rus aydınlarının da ilk defa 'farklı düşünce'ye inandığını ve o uğurda silaha sarıldığını ve "bu ilk ihtilalin kanlı bir şekilde bastırıldığını" ifade ediyor.

*

Rusya'da, birçok ülkede olduğu gibi değişime direnenler ile çağa ayak uydurmaya çalışanlar arasında bir mücadele başlarken, sanayi alanındaki gelişmelerde Rus toplumunu iyiden iyiye uyandırıyordu. Rusya'da despot yönetim halkı iyice bunaltırken, aydınların ileri sürdüğü fikirler Rus toplumunda kıpırdanmalara neden oluyordu.

Osmanlı Devleti döneminde açılan okullar nasıl aydın bir nesil yetişmesine neden olup ülkenin yönetimi ve geleceği konusunda birçok fikirlerin ortaya atılmasına ve bu alanda faaliyetler yürütmek için cemiyetler kurulmasına neden olurken, Rusya'da da buna benzer gelişmeler yaşanıyordu.

*

Taha Akyol, Rus toplumundaki değişime değinirken şöyle diyor: "Rusya'nın sanayi, eğitim, yönetim, askerlik ihtiyaçlarını karşılama için mecburen açılan ve çağdaş bilgiler veren okullardan çıkan öğretmenler, avukatlar, hâkimler, yani aydınlar, dinamitin fitilini oluşturuyorlardı. İşte Kerenski'nin taşra kasabasında görünen bu aydınlar ve delikanlılar fitildi, dinamit ise Rusya! Gerçekten de Rus entelicansiyası veya 'Rus aydını' dediğimiz o çok özel tip, ihtilalin terör tetiğini çeken parmak olacaktı..."

Taha Akyol, "Politikada Şiddet" adlı yapıtında yukarıda anlatılan konular hakkında geniş bilgi verirken daha sonra Rusya'nın geleceğini ise "Rusya'nın Terör Geleneği", "Lenin'in Rusyası", "Teşkilatlı Terör", "Komünist İhtilal", "Komünizmde Terör" başlıkları altında inceliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları