Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Rusya Türklerinin siyasi ve kültürel tarihi

Sibel Demirci,  "Türk Siyasi ve Düşünce Hayatında Rusya Türkleri" adlı yapıtında, 1945-1960 yılları arasındaki Türk düşün hayatı ve siyasetini ele alıyor. Demirci'nin bu çalışması, dış Türklerden ziyade Rusya Türklerini konu alıyor. Yazar kitabını tanıtırken "Özelde Rusya Türkleri genelde ise dış Türkler olgusu gerek Türk düşün hayatı gerekse Türk siyaseti açısından temel konulardan birisidir. Bu olgu Cumhuriyetin kurucu ruhuna, sonrasına ve hatta hemen öncesindeki Türk aydınlanmasına tesir eden kritik tercihleri simgeler" diyor. 

Demirci, kitabında, "1945-1960 arası dönem; II. Dünya Savaşı'nın bitimi ile başlayan Amerika ve Sovyetler'in 'Soğuk Savaş' olarak adlandırılacak güç mücadelesinin en kesif yaşandığı dönemi" anlatıyor.

Rusya Türklerini konu alan bir çalışma hangi dönemi konu alırsa alsın, Türk milliyetçiliğinden soyutlayarak yazılması imkânlı değildir. Bu manada 'dış Türkler' çalışması yapan her araştırmacının evvela Türkçülüğün tarihini doğru okuması önemlidir. Zira Türkiye'de bu meseleye sadakatle sahip çıkan düşünce akımı Türk milliyetçiliğidir.

Öte yandan Sol cenah, bu olguyu Rusya ile ilişkileri bozacak Turanist-emperyalist bir meyil olarak görürken, muhafazakâr düşüncede olanlar ise dış Türkler olgusuna Rusya Müslümanları yönünden bakmaktadır.

KAYNAK ESER

Sibel Demirci, eserinde 'Giriş'in ardından "Türkiye'de Türk Dünyası Olgusunun Doğuşu ve Gelişimi"ne değinirken, konuyu "Türkçülüğün Tarihi", "Doğu Bilimcilerin Türkçülüğe Etkisi", "Balkan ve 1. Dünya Savaşı'nın Türk Milliyetçiliği Üzerine Etkisi" ara başlıkları altında incelemektedir.

Birinci bölüm "Millî Cumhuriyetin Rusya Türkleri İle İmtihanı" başlığını taşırken burada "Atatürk döneminde Türk Milliyetçiliği ve dış Türkler, Türk Ocaklarından Halkevlerine", "Yeni Nesil Türkçüler", "Türkiye'ye Yerleşen Mültecilerin Faaliyetleri", "1938-1944 Yılları arasında Rusya Türkleri Olgusu" gibi ara başlıklar yer almaktadır.

İkinci bölüme "1945-1960 Arasında Türkiye'nin Dış Siyaseti ve Rusya Türkleri" başlığı konurken, "II. Dünya Savaşı sonrası dünya dengeleri", "Savaş sonrası Türkiye ve SSCB ilişkileri", "ABD ve Türkiye ilişkileri" ve konuyla ilgili yapılan kongrelerden bahsediliyor.

Üçüncü bölüm ise "1946-1960 Arası Türk Düşünce ve Siyasi Hayatında Rusya Türkleri Olgusu"na değinmekte, "Soğuk Savaş döneminde Türk milliyetçiliği", "Türk milliyetçilerinin dernekleşme süreçleri ve yol ayrımı", "Sol düşünce ve Rusya Türkleri" gibi birçok konuyu inceliyor.

Kitap Post Yayın'dan çıktı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları