Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Rumeli'ye geçişte köy ve mevkiler

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz ve adalar konusunda eskiden beri bir anlaşmazlık vardır. Huysuz komşu, boyundan büyük işlere kalkışmakta, sınırları zorlamakta, kısacası kaşınmaktadır. Devlet büyüklerimiz ve Türk Silahlı Kuvvetleri, bu palikaryaların ağzının payını vermektedir.

*

Bilindiği gibi bizim kaybettiğimiz coğrafyadan biri de Rumeli eyaletidir. Günümüz Bulgaristan'ı ile Güney Sırbistan, Makedonya,

Bosna-Hersek, Karadağ, Arnavutluk ve Teselya (Orta Yunanistan) bölgelerini içermekteydi.

*

Türkler, Balkan Yarımadasına 'Rumeli' demektedir. 1071 yılındaki Malazgirt Savaşıyla Türkler Anadolu'ya yerleşirken, 1074 yılında da Konya'da Anadolu Selçuklu Devletini kurmuşlardır. Osmanlı Devleti döneminde ise Marmara ve Boğazlar bölgesi ele

geçirilirken, Rumeli'ye geçme ihtiyacı doğuyordu. Bu nedenlerden biri de Rumeli topraklarının zengin ve verimli olmasıydı.

*

Osman Yavuz Saral, "Kaybettiğimiz Rumeli" adlı kitabında, Rumeli'nin sınırları, coğrafi durumu, sosyal durumu, Bulgaristan, Yugoslavya, Yunanistan'daki şehirler, Balkan Harbinden önceki durum, Balkan Harbi gibi birçok konuya değinmektedir. Ayrıca, dağlar, ovalar, tarihî yapılardan bahsetmektedir. Biz de bazı yerleşim birimlerini köşemize almayı uygun gördük.

*

Saral'ın verdiği bilgiye göre, o dönemlerde tespit edilen köy ve mevkiler şöyledir:

Edincik: Bandırma'nın 10 km. batısında ve Erdek körfezi kıyısına 3 km. mesafede bir bucak merkezi. Gürece: Edincik'e 80. km. mesafede, Kara Biga'nın 32 km. batısında, Marmara kıyılarından 5 km. içeride bir köydür. O devirde önemli bir kasaba idi. Viranca Hisar (Veya Viran Hisar): Yeri tam olarak tespit edilememiştir. Tarihler, Gürece'nin yakınlarında, Gürece'nin altında diye bahsetmektedir. Haritada 'Odunluk İskelesi' denen yerin adı şüphesiz Viranca Hisar idi. Çimni Kalesi: Gelibolu'ya 12 km. mesafede ve Bolayır iskelesinin 3 km. kadar kuzeydoğusunda ve deniz kenarındaki Bekleme Sırtı üzerindedir. Kozlu Dere: Çimni kalesinin gerisinde, kale ile Bolayır kasabasına giden kestirme yol üzerindedir. Yol üzerinde eski devirlerden kalma bir çeşme vardır ki, adı Kozlu Dere çeşmesidir. Namaz Tepe: Osmanlılar, Çimni Kalesini ele geçirince bölgeye hâkim bir tepeye çıkarak etrafı gözetler ve burada namaz kılarlar. O zamandan beri bu tepeye Namaz Tepe denmektedir. Akça Limanı: Gelibolu'nun hemen doğusunda, rüzgârlara karşı kapalı ve emniyetli bir limandır. Gelibolu ile Bekleme Sırtı arasında bundan başka liman yoktur.

Bölgede 'Ece' adı verilen yerler şunlardır: Eceabad kasabası: Çanakkale şehrinin karşısında bulunan ve eski adı Maydos olan kasaba. Ece Ovası: Eceabad kasabasının kuzeyinde, Kilyar ve Akbaş limanları ile yarımadanın kuzeyinde küçük bir limandır. Ayrıca üç küçük limana ayrılmıştır. İncirli Limanı, Ece Limanı, Büyük Liman. Bir tepe üzerinde ise Ece Yakup Bey türbesi vardır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları