Rekor üretim üreticileri zarara uğrattı 'ürünler dalında kaldı, bahçeler sökülüyor'

Rekor üretim üreticileri zarara uğrattı 'ürünler dalında kaldı, bahçeler sökülüyor'
O ürünün rekor üretimi üreticilerin zarar etmesine ve bahçelerin sökümüne neden oldu. Fiyatlar maliyetlerin altında kalınca üreticiler mağdur oldu.

Dünya Gazetesi'nin Haberine Göre: Üreticiler, belediyelere çağrıda bulunarak, ürünlerin çiftçilerden maliyetinin biraz üzerinde alınıp ve kentlerde belli noktalarda uygun bir fiyatla halka ulaştırılmasını talep ediyorlar. Böylece, ürünlerin dalında kalmayacağını, halkın ucuz ve daha fazla ürün tüketeceğini belirtiyorlar.

NARENCİYEDE REKOR ÜRETİM ÇİFTÇİNİN ZARAR ETMESİNE NEDEN OLDU

Narenciyedeki rekor üretim üreticilerin zarar etmesine, ürünlerin dalında kalmasına ve bahçe sökümüne neden oluyor. Üreticide fiyatların maliyetlerin altında kalmasıyla erkenci mayer limon ve mandalinanın yaklaşık üçte biri bahçede dalında hasat yapılmadan kaldı.

safsdafsda.jpg

FİYATIN 4 KATINDAN FAZLA FİYATINA SATILIYOR

Narenciye ürünleri bahçede maliyetinin altında satılırken, diğer yandan söz konusu ürünler büyükşehirlerde maliyetinin 4 katından fazla fiyatla satışa sunuluyor.

Mayer limon tarlada üç liradan satılırken, marketlerde 12 liradan satılıyor. Yine mandalina tarlada 3 lirayken, markette en az 18 liradan satılıyor. Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının yüksek olması tüketimi de azaltıyor. Üretici temsilcileri, belediyelere çağrıda bulunarak ürünlerin çiftçilerden maliyetinin biraz üzerinde alınıp, kentlerde belli noktalarda uygun bir fiyatla halka ulaştırılmasını talep ediyorlar.

hhhhh.jpg

Böylece hem halkın ucuz meyveye ulaşacağını hem de üreticinin zarar etmesinin ve bahçesini sökmesinin önüne geçileceğini aktarıyorlar. Öte yandan, üreticinin bahçesini sökmesiyle önümüzdeki yıllarda söz konusu ürünlerin çok daha yüksek fiyatla satılacağı vurgulanıyor.

2 MİLYONDAN FAZLA ÜRÜN VAR

Geçtiğimiz hafta 23 sivil toplum kuruluşu, narenciye krizine yönelik ortak açıklamada bulundular. Açıklamada; ''turunçgil üretiminin 1.9 milyon tonluk kısmı ihraç edilirken yurt içi tüketim için geriye kalan yaklaşık 3 milyon tonun yeterli olduğuna dikkat çekilirken, bu yıl 7 milyon tondan fazla üretimin tahmin edildiğini vurgulandı. Tüketilmeyen fazla ürünün dalında kalarak maalesef çürümeye terk edileceği veya meyvesiyle birlikte milli servet olan ağaçların sökülmesine sebep olacağı uyarısında bulundular.''

DOĞAN: ''ŞU AN YAKLAŞIK 60 BİN İŞÇİYE İHTİYACIMIZ''

Adana’da 850 bin dönümde narenciye ekiminin olduğunu ve bu yıl rekoltede 3.2 milyon ton beklediklerini ileten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bugün itibarıyla Adana’dan günde 20 bin ton narenciye hasadı yapılması halinde söz konusu miktarın şubat ayının 10’una kadar ancak kaldırabileceğini söyledi.

ggggg.jpg

Bunun da günde yaklaşık bin 700 kamyon narenciye anlamına geldiğine dikkat çeken Doğan, ‘’Şu an yaklaşık 60 bin işçiye ihtiyacımız var. Mevsimlik tarım işçisinin olmamasından dolayı bazı erkenci meyvelerin yüzde 25’i ağaçta kalacak. Bu konuda hükümetimize ve belediyeler çağrıda bulunuyorum.

ÖNERİDE BULUNDU

Hangi ürün hangi tarlada kalıyorsa o ürünler hükümet ve belediyeler tarafından alınıp, halka dağıtılabilirler. Tarlada ürün bedava olsa bile 2 lira kesim, paketleme ambalajı 6 lira, 2 lira da bunun İstanbul’la nakliyesi ile 10 lirayı buluyor. 10 liraya alan marketler bunu en az 15-20 liraya satıyor. Belediyeler burada paketleme tesisine koymayıp, direkt satarsa fiyat daha aşağıya düşer. O zaman halk daha fazla tüketir ve çiftçinin ürünü elde kalmaz’’ dedi.

top-10-foods-to-fight-a-cold-10.jpg

ÜRÜNLER AĞAÇLARDA KALIYOR

Ürünün ağaçta kalmasının tek sebebinin mevsimlik tarım işçisinin olmamasından kaynaklandığını ifade eden Doğan, şu an hangi ürün kıymetli ve talebi çok ise o ürünün hasadı yapıldığını bildirdi. Diğerlerinin ise ağaçta kaldığını, ağaç sökümlerin önümüzdeki dönemde daha çok hızlanacağını ve kepçe bile bulamayacaklarını aktaran Doğan, ‘’Bir umutla kasım sonu aralık başı para eder mi diye bekleniyor ama o umut da görünmüyor. Eğer hükümetten talep ettiğimiz DFİF desteği bugünlerde verilmezse önümüzdeki ay verilse dahi hiçbir anlam ifade etmez. Erkenci meyvelerin hepsi ağaçta kalacak’’ diye konuştu.

KARABUCAK: ''ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERİRİZ''

Maliyetten bağımsız şu an ovada işçi bulunmadığına vurgu yapan Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Burak Karabucak, işçi yevmiyelerinin 560 lira olduğunu ve işçilerin sektörü tercih etmediğini söyledi. Ürünün rekoltesinin de fazla olmasıyla böyle bir tablonun ortaya çıktığını kaydeden Karabucak, ‘’Eğer belediyeler alım yönünde niyetlenirlerse elimizden geleni yaparız ve biz de destekleriz. Şu an mandalina bahçede 3 lira ile 5 lira arasında yer alıyor. Belediyelerin ürünleri alıp uygun fiyata halka ulaştırılması işine girişmeleri üreticinin faydasına olur’’ açıklamasında bulundu.

hhhhhhhh.jpg

GÜMÜŞ: ''BÜTÜN BELEDİYELERE ÇAĞRI YAPIYORUM''

Narenciye üreticilerin çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, tarımın sadece üreticinin sorunu olmadığını, 85 milyon insanın sorunu olduğunu vurguladı. Eğer bugün tarladaki limonu ve narenciyeyi sökülürse bir yıl sonra bugün 20 liraya alınan ürünü seneye tanesini 100 liradan almak zorunda kalınacağını aktaran Gümüş, ‘’Türkiye’deki bütün belediyelere çağrı yapıyorum. Belediyeler, üreticiden 5 liraya ürünü alıp ve 10 liraya satabilir. Tüketici de daha çok tüketecek. Böyle bir şeyin olmaması için bir şey yok. Bölgemizde mayer cinsi limona 1 liraya alıcı bulunamıyor. Eğer bu limon dalında kalırsa ve dibine dökülürse ağacın kurumasına neden olacak’’ ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: ''TÜKETİCİ YÜKSEK FİYATTAN ÜRÜN YEMEZ''

Bölgelerinde limon ve mandalina ağırlıklı olduğunu belirten Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, büyükşehir belediyelerin ve ilçe belediyelerin ürün alamsı halinde çiftçinin hemen para da isteyeceğini ifade etti. Belediye garantisinde alım yapılarak, ürünün satıldıktan sonra ücretinin gönderilebileceğini kaydeden Şahin, ‘’Belediyeler bölgeden çiftçi kooperatifleri aracılığıyla böyle bir teşebbüste bulunarak ürünleri alıp, satarlarsa çiftçi için iyi olur.

ewewe.jpg

Tarlada erkenci limonun fiyatı 1 lira ile 50 kuruş arasında alıcı buluyor. Mandalinada ise 3 lira. Erkenci ürünlerin dışında diğer ürünlerin de hasadı başlamak üzere. Belediyeler devreye girerse ve alım yaparlarsa maliyetine satılsa bile yine para kazanırlar. Tüketici de yüksek fiyattan mal yemez. Diğer türlü aracı, nakliyeci ve alıcı devreye girdiğinde ürünün fiyatı 20 liranın üstüne çıkıyor. Bu da tüketimi azaltıyor’’ diye konuştu.

REMZİ TOSUN: ''BELEDİYELER İÇİN HAL YASASI BAYPAS ETTİRİLİRSE BU SORUN ÇÖZÜLÜR''

Narenciyede mandalinaya 3 TL’ye alıcı bulunamadığını, portakalın ise soranın bile olmadığını ifade eden narenciye üreticisi ve Global24 kurucusu Remzi Tosun, bu durumun daha önceden bağlantı yapmış olan paketlemeci ve ihracatçının işine yaradığını belirtti.

kis-yorgunlugunu-ustunuzden-atmaya-yardimci-8-besin-7-hlw4wm4s.jpg

İşçi bulunmadığından dolayı kesimin de yapılamadığını aktaran Tosun, ’Suriyelilerin yanı sıra mahkumlar ve öğrenciler toplama işçisi olarak ücret karşılığı çalıştırılabilir. Diğer yandan, bir kararname ile belediyeler için üreticiye hal yasası baypas ettirilirse bu sorun çözülür. Bugün 10 TL’ye mandalinayı Kadıköy ve Bakırköy meydanında satılabilse günde üreticinin 100 TIR ürünü sadece burada tüketilebilir. Üretici de iflastan kurtulur, Boşta olan nakliyeci de kazanır. Toplum çok ucuza narenciye alıp tüketir’’ dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum