Ramazan öncesi 38 ürüne zam geldi İşte fiyatı en çok artanlar

Ramazan öncesi 38 ürüne zam geldi İşte fiyatı en çok artanlar
Ramazan ayına yaklaşırken marketteki fiyatlar da değişti. Geçen yıl ile bu yıl arasında 38 üründe fiyat artışı görüldü. İşte marketlerde fiyatı en çok yükselen ürünler…

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazan öncesinde üreticiyle marketlerdeki fiyat değişimlerini değerlendirdi. Yazılı bir açıklama yapan Bayraktar, ramazan süresince fiyat farklarını izleyeceklerini belirtti. "Geçen seneyle bu senenin ramazan öncesi zamanlarına bakıldığında, markette 38 ürünün fiyatı yükseldi, yalnızca bir ürünün fiyatı düştü. Market fiyatlarındaki en büyük artış yüzde 195 ile kuru incirde yaşandı. Kuru incirin ardından yüzde 171,5 ile zeytinyağı, yüzde 149,3 ile kuru kayısı, yüzde 148,2 ile sivri biber fiyatları arttı. Markette fiyatı düşen tek ürün ise yüzde 11,6 ile kuru soğan oldu." dedi.

28347664145-d4f2dc4087-o-001.jpg

Bayraktar, aynı dönemde üreticide 27 ürünün fiyatının arttığını, 4 ürünün fiyatının ise gerilediğini kaydetti. "Üreticide en büyük fiyat düşüşü yüzde 38,2 ile limonda görüldü. Limonu yüzde 34,8 ile kuru soğan, yüzde 7,3 ile salatalık, yüzde 3,4 ile kabak takip etti. Üreticide en büyük fiyat artışı ise yüzde 242,2 ile zeytinyağında oldu. Zeytinyağını yüzde 199,1 ile marul, yüzde 186 ile elma, yüzde 178,3 ile karnabahar izledi." diye konuştu. Bayraktar, üretici fiyatlarındaki artışın başlıca sebebinin girdi ve işçilik maliyetlerindeki yükseliş olduğunu vurguladı. Ayrıca lojistik, depolama ve üretim azlığının da fiyatlara etki ettiğini söyledi.

ET FİYATLARINI DA DEĞERLENDİRDİ

Bayraktar, son zamanlarda et fiyatlarının neden yükseldiğine dair bir açıklama yaptı:

"Önceki senelerde süt fiyatlarının çok düşmesi sebebiyle besiciler anaç hayvanlarını kesime gönderdi. Bu da hayvan sayısında azalmaya yol açtı. 2023 yılında 1,4 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithalatı yapmak zorunda kaldık. Bu yıl da ithalat devam ediyor ama et fiyatları hala yükseliyor. Ramazan öncesi dana ve kuzu etinin kilosu geçen yıla göre yüzde 80'den fazla arttı. Et arzındaki daralma piyasada spekülasyonlara da neden oluyor."

Bayraktar, marketlerde aynı marka ve kalitedeki ürünlerin farklı fiyatlarla satıldığını da belirtti:

"Dana kuşbaşı, tereyağı, kuzu kuşbaşı, tavuk, yoğurt gibi ürünlerde marketler arasında yüzde 70'e varan fiyat farklılıkları var. Bitkisel ürünlerde de yeşil mercimek, pirinç, nohut gibi ürünlerde yüzde 25'e kadar değişim görülüyor. Bu durum tüketicileri yanıltıyor. Bazı marketler kampanyalı ürünleri ucuza verip diğer ürünleri pahalıya satıyor. Tüketicilerimiz alışveriş yapmadan önce fiyat karşılaştırması yapmalı ve en uygun olan marketi tercih etmelidir."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.