Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Portre yazıları

Kasım ayında çok sayıda bilim adamı, sanatçı, yazar, şair hayatını kaybetmiştir. Bunlardan birkaçını köşemizde kısa özgeçmişleriyle tanıtacağız. Fikir ayrılıklarına değinmeden, ki biz bunu zenginlik olarak görüyoruz. Çünkü herkes aynı şeyi söylerse bir gelişme, ilerleme olmaz. Yerimizde sayarız. Bu ülkenin geleceği için çalışan, çabalayan herkes bizim gözümüzde değerlidir.

*

Mehmet Cavit Baysun

Türk tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanındı. Aslen İzmirli olmasına rağmen 1899 yılında İstanbul'da doğdu. Babasının memur olması nedeniyle Halep'te bir Fransız okulunda eğitim gördü. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. 1926 yılında İstanbul Erkek Lisesi,  Kandilli Kız Lisesi ve Galatasaray Lisesinde tarih derslerine girdi. Edebiyat fakültesinde Garp tarihi derslerini verdi. Profesör oldu. Türkiyat Enstitüsü müdürü oldu. Birçok gazete ve dergilerde yazıları çıktı. İslam Ansiklopedisi'nde "Bağdat", "Belgrad", "Budin", "Cem Sultan", "Evliya Çelebi", "Kösem Sultan", "Lepanto" ve "IV. Murad" maddelerini kaleme aldı. 1968 yılında İstanbul'da yaşama veda etti.

*

İlhan Darendelioğlu

Yazar, siyasetçi. 1921 yılında Tarsus'ta doğdu. Tarsus Ortaokulu ve Adana Erkek Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji bölümünden mezun oldu. Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. 1965'te Milliyetçi Çin'de beynelmilel komünizm aleyhtarı kongreye, 1970'te Münih ve Paris'te, 1972'de ise Trablusgarp'ta yapılan toplantılara davet edildi. 1969'da İstanbul milletvekili oldu. Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği'nin genel başkanlığını yaptı. Bizim Anadolu gazetesindeki "Mücadele" sütununda makaleler yazdı. 19 Kasım 1979 tarihinde komünistler tarafından İstanbul'da şehit edildi.

Yapıtları: "Türkiye'de Milliyetçilik Hareketleri", "Türkiye'de Komünist Hareketleri", "Pazarlar Kanlı İdi", "Nazım Hikmet Vatan Şairi mi Vatan Haini mi?", "Komünizm Nedir? Komünist Kimdir?", "Devrim Nedir? Devrimci Kimdir?", "Emperyalizm Nedir Emperyalist Kimdir?", "Komünistlerin Öldürdüğü Komünistler", "Büyük Kavga", "Babiali Komünistleri."

*

Mustafa Enver Gökçe

Şair, çevirmen. 1920 yılında Erzincan Kemaliye'de doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Türkoloji bölümünden mezun oldu. Devrimci hareketler arasında yer aldı. Sanat ve dünya görüşüne sol cenahtan baktı. Halkevleri'nin yayımladığı "Ülkü" dergisinde düzeltmen olarak çalıştı. Aşık Veysel ile tanıştı ve ondan etkilendi. 1946 yılında Türkiye Gençler Derneği kurucuları arasında yer aldı. "Fakültenin Önü" adlı şiiri devrimciler tarafından sevildi. Komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle kısa bir süre tutuklu kaldı. "Dede Korkut Hikayeleri" üzerine bir çalışması vardır. 19 Kasım 1980 tarihinde yaşama veda etti.

Bazı yapıtları: "Dost Dost İlle Kavga", "Panzerler Üstümüze Kalkar", "Eğin Türküleri"...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları