Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Özgür Sanat dergisi 'gezi yazıları ve seyahatnameleri' ele aldı

Üç aylık kültür sanat dergisi Özgür Sanat, Ocak-Şubat-Mart 2023 tarihli sayısının konusunu gezi (seyahat) olarak belirledi, birbirinden önemli makalelere yer verdi.

Derginin ilk yazısı Arzu Kök''e ait. Kök, "Türk edebiyatında gezi yazıları ve seyahatnameler" konusuna değinirken, insanoğlunun doğası gereği, yeni yerleri ve yeni yerlerde yaşayan insanları merak ettiğini belirterek şöyle diyor: "İlk çağlardan bu yana insanoğlunun yeni yerleri görüp, tanıma ihtiyacını karşılayan edebi ve tarihi özellik taşıyan metinlere seyahatname ya da gezi yazıları denilmektedir. Bu yapıtlarda gezgin ya da seyyah, bir toplumun bütünüyle yaşayışını, gelenek ve göreneklerini, türlü açılardan dikkatini çeken ve okurun dikkatini çekeceğini umduğu başkalıkları sergilemeye çalışır."

Arzu Kök, seyahatnamelere örnek olarak Yirmi Sekiz Çelebi Mehmet Efendi''nin Fransa Sefaretnamesi ile İbn-i Batuta''nın Tuḥfetü''n-nüẓẓâr fî ġarâʾibi''l-emṣâr ve ʿacâʾibi''l-esfâr, Trabzonlu Mehmet Âşık''ın Menâzırü''l-avâlim  adlı kitabı başta olmak üzere birçok eseri tanıtıyor. Kâtib Çelebi''nin kaleme aldığı Cihannümâ''nın ise Osmanlılarda coğrafya alanında en önemli eser olduğunu ifade ediyor. Eserin tam anlamıyla bir seyahatname olmasa da Japonya adalarından Erzurum ve Irak sınırına kadar olan memleketlerin kısa coğrafyası, kısa tarihi, bitki ve hayvanlar âlemi hakkında bilgi vermesi bakımından dikkate değer olduğunu belirtiyor.

İbrahim Berksoy makalesine "Gezginler Gezginlik hâlleri ve gezi edebiyatı" başlığını koyarken, Evliya Çelebi''nin on ciltlik Seyahatname''si, Piri Reis''in Kitâb-ı Bahriyesi, Strabon''un Coğrafyası ile Ahmet Mithat Efendi''nin Avrupa''da Bir Cevelân, Ahmet Haşim''in Frankfurt Seyahatnamesi, Azra Erhat''ın Mavi Yolculuk, Ahmet Hamdi Tanpınar''ın Beş Şehir gibi daha birçok yazar ve seyyahın kitaplarını okura anımsatıyor.

*

Özgür Sanat''ın sayfalarında İbrahim Berksoy, Abdülkadir Güler, Meral Kutluğ İlsever, Coşkun Salar, Yakup Selman Efe''nin yanı sıra birçok şair ve yazarın imzaları yer alıyor.

Gezi ve seyahatnameler hakkında araştırma yapmak isteyen arkadaşlar için önemli bir kaynak olarak.

Özgür Sanat''ın Özgür Sanatçılar Derneği adına sahibi, genel yayın yönetmeni ve yazı işleri müdürü Özcan Öztürk. Yayın kurulunda Barış Çelimli, Necati Arslanmirza, Özcan Öztürk, Aysel Çiçek ve Gülay Vural yer alıyor.

Esen kalın.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları