Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Osmanlı İmparatorluğu'na dair...

Ermenilerin soykırım yapıldığı iddialarına karşı çıkan tarihçilerden biri de Amerikalı Stanford Shaw'dır. Sırf bu yüzden ABD'deki evi

bombalanmıştı. Sonra Türkiye'ye gelerek ömrünün son 26 yılını burada geçirdi, bir üniversitede 'Osmanlı tarihi' dersleri verdi. 16 Aralık 2006'da İstanbul'da ölünce, Musevi mezarlığında toprağa verildi.

Shaw'ın kaleme aldığı yapıtlardan biri de "Osmanlı imparatorluğu ve modern Türkiye" adlı iki ciltlik eseridir. Mehmet Harmancı'nın çevirdiği eser 'e yayınları' tarafından İstanbul'da 1982 yılında yayınlandı. Kitap, Osmanlı tarihi hakkında önemli bilgiler

içermektedir. Biz köşemizde 'Gaziler imparatorluğu' adını verdiği birinci ciltte yer alan bazı görüşlerini dile getireceğiz.

*

Stanford Shaw, Osmanlı hanedanından bahsederken, "Dış Moğolistan toprakları içinde olan Baykal Gölü ve Yenisey Nehri'nin güneyinde ve Avrasya bozkırlarının doğusundaki Altay Dağları bölgesinde dolaşan göçebelerin soyundan" olduğunu belirtiyor.

Shaw'a göre, ortaya çıkışlarının ilk yüzyılı Osmanlıların kahramanlık çağıydı. Hanedan kurucuları, gazilerin önderleri olarak atlarından

inmeden kafir topraklarını yağmalamak ve fethetmek için örgütlenmiş Türk boylarının komutanlarıydılar.

Shaw, bu dönemi anlatırken şu gerçeğe dikkat çekiyor: "Osmanlılar, Batı Anadolu'da ve Çanakkale Boğazı'nı geçerek güneydoğu Avrupa'da yayılmayı, daha güçlü olan Müslüman ve Türk komşularına karşı yürümekten kolay bulmuşlardı."

Böylece Trakya ve Makedonya'dan geçip Bulgaristan'ın büyük bir bölümü ile Yunanistan, Bosna ve Tuna kıyılarına kadar Sırbistan'ı ele geçirmişlerdi.

*

Shaw ve birçok tarihçinin dile getirdiği gibi, ilk dönemde Osmanlıların böyle davranması, yani sadece çevredeki tekfurlarla

mücadele etmesi, Bizans'a doğru ilerlemesi, Moğolların önünden kaçan binlerce göçebenin ve Türk boylarının Ertuğrul Gazi ve Osman Bey'in yanında yer almalarına neden olmuştur.

*

Shaw, kurulan bu devleti Birinci Osmanlı İmparatorluğu ve İkinci Osmanlı İmparatorluğu olarak ele almaktadır. Bu konuda şöyle der:

"Birinci Osmanlı İmparatorluğu hem dinsel hem de ekonomik amaçlar temeli üzerine kurulmuştur. Osmanlılar, İslâm egemenliğini yaymayı ve ganimet toplamayı amaçlıyorlardı." Shaw, Osmanlı tarihinin bu ilk döneminin Fetret Devri (1402-1413) ile sona erdiğini belirtmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları