Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Ömrünü Türk dünyası ve kültürüne adayan düşünür

Türkolog, dil bilimci. 1954 yılında Trabzon'un  Akçaabat ilçesinin Kuruçam köyünde doğdu. İlk okulu köyünde, orta okulu Akçaabat'ta, sağlık kolejini (sağlık meslek lisesi) Van'da bitirdi.

1980 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden Hüseyin Cavidin Uçurum ve İblis Tiyatroları adlı tezini vererek mezun oldu. Yüksek lisansını 1992'de İstanbul Üniversitesine bağlı Basın Yayın Yüksek Okulunda bitirdi. Tezinin adı "Azerbaycan Basınında Alfabe Tartışmaları (1990-92)" idi.

1993 yılında kaydolduğu Azerbaycan İlimler Akademisi Nizami Edebiyat Enstitüsü doktora programında Şehriyar'ın Hayatı ve Sanatı (Türkçe Divanı Esasında) adlı tezini  17 Mart 1995 günü savunup filoloji doktoru unvanını aldı. Zonguldak, Erzurum, Trabzon, Ankara ve İstanbul'da sağlık memurluğu, öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 26 eylül 2001'de emekli oldu.

 

*

Yusuf Gedikli, Azerbaycan edebiyatı üzerine çalışmaya başladı ve bu alandaki çalışmalarıyla tanındı. Sonra yakın Türk tarihiyle ilgilendi. Türkiye'nin problematikleriyle alakalı yazıları dikkatle takip edildi. 2002'den beri Türk kavim, kişi, yer adlarının etimolojileriyle, yani köken ve anlamlarıyla ilgili yazıları Türkoloji aleminde çığır açtı. 1990'da Azerbaycan Türkleri dergisini çıkarttı. Dergi 4. sayı çıktı. Kemal Çapraz'ın kurduğu Aylık Ufuk Ötesi gazetesinin ağustos 2002'den aralık 2007'ye kadar genel yayın yönetmenliğini yaptı.

Türk dünyasıyla ilgili sosyal faaliyetlere aktif olarak katıldı. 1989'da kurulan Azerbaycan Türkleriyle Kültür ve Dayanışma Derneğinin kurucuları arasında yer aldı, derneğin genel sekreterlik görevinde bulundu. Ayrıca bu derneğin yayın organı "Azerbaycan Türkleri" adlı derginin baş redaktörlüğünü yürütttü. Yine 1992'de kurulan Türkmenistan Türkleriyle Dayanışma Derneğinin kurucusu ve ilk genel başkanı oldu (1992-94). 1993'te kurulan Turan Vakfının da kurucuları arasında yer aldı. Bir ara Veten Cemiyetince neşredilen "Odlar Yurdu" gazetesinin Türkiye temsilciliğini yaptı. 2002'de KKTC'yi Tanıtma Komitesini kurdu ve çeşitli faaliyetler yaptı. Basın Birliği Derneği üyeliğinde bulundu. Akçaabat Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin de üyesidir.

 

*

1990'da Kayseride yapılan l. Milletlerarası Azerbaycan Kurultayı, 1992'de Bursada yapılan Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni, 20-23 ekim 1994'te İzmirde yapılan 2. Türk Devletleri ve Türk Toplulukları Barış, Dostluk ve İşbirliği Kurultayı, 1994'te Ankarada yapılan 2. Türk Dünyası Yazarlar Kurultayı, 29 mart-1 nisan 2006'da Ceyhan'da düzenlenen 1. Ceyhan Sempozyumu, 23-25 mayıs 2006'da Bakü'de düzenlenen Türkoloji Konferansı, 26 nisan 2007'de Bişkek'te yapılan Kaşgarlı Mahmut ve Türk Dünyasının Dili, Edebiyatı, Kültürü ve Tarihi Konferansına katıldı.

 

Yapıtları:

 

Telif ve tertip ettiği eserler

 

1. Çağdaş Azeri Şiiri Antolojisi, Burçak yayınları, İstanbul 1983

2. Dost Elinden Gelen Turna (Çağdaş Azerbaycan Hikâyeleri Antolojisi)

3. Azerbaycan'ın Sesi, Refik Zekâ Handan, Tanıtım yayınları, İstanbul 1989.

4. Şehriyar ve Bütün Türkçe Şiirleri, İstanbul 1990.

5. Karabağ Hanlığının Tarihi, Ahmet Bey Cavanşir Türkmenistan Türkleriyle Dayanışma Derneği yayınları, İstanbul 1993

6. Türk Lehçelerinin Karşılaştırmalı Dilbilgisi, Prof. Ferhat Zeynalov, Cem yayınevi, İstanbul 1993.

7. Şuşa Dağlarını Duman Bürüdü, Elçin, Ötüken neşriyat, İstanbul 1994.

 

Telif eserleri

Kıbrıs Meselesi : Nasıl Bir Çözüm?, Hamle yayınları, İstanbul 2002.

Kıbrısta En Uygun Çözüm Nedir?

Enver Paşa: Nutukları, Makaleleri, Bazı Beyanname ve Mektupları

Dillerin Şifresi

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları