Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Nihal Atsız'ın portre yazıları

Türk fikir adamlarından tarihçi, yazar Nihal Atsız, kaleme aldığı yapıtlarıyla Türk düşün hayatına önemli katkılarda bulunmuştur. İlk baskısı 1975 yılında yapılan ve dergilerde çıkan tarih yazılarından oluşan "Türk Tarihinde Meseleler" adlı eseri de tarih araştırmacıları için önemli bilgiler içermektedir.

*

Yapıtta kimler var

Atsız, eserinde Alparslan Gazi'nin babası Çağrı Beğ ile Cengiz Han ve Aksak Temir Bek'den bahsediyor. Sultan Abdülhamid Hanı ise 'Gök Sultan' başlığı altında inceliyor. Osmanlı Padişahları hakkında kısa ama önemli tespitlerde bulunuyor. "Kim millî kahramandır?" adlı makalesinde yabancılardan Japon Teğmen Onoda'dan, Türk tarihinden ise Mete ve Kürşad'dan bahsetmektedir. Kurtuluş Savaşının iki millî kahramanı olarak Kâzım Karabekir ve Mustafa Kemal'i göstermektedir.

*

Atsız, Çağrı Beğ'den bahsederken Türkiye Devletinin kuruluşunda çok büyük payı olduğunu belirterek şöyle diyor: "Oğuzlar'ın büyük bir bölümü Gaznelilere tabi olduğu halde Çağrı Beğ ile Tuğrul Beğ Karahanlılar'ın Talas valisi olan Yağan Tegin Mehmed Buğra Hana bağlıydılar. Yağan Tegin, Talas ırmağı boyundaki Selçi şehrini dirlik olarak Çağrı ve Tuğrul beğlere vermişti. Yağan Tegin'den sonra Karahanlıların Semerkand ve Buhara valisi olan Ali Tegin'e tâbi oldular."

Çağrı Beğ'in, Karahanlılar ve Gazneliler arasında süren rekabetten rahatsız olup kendisine bağlı savaşçılarla birlikte Anadolu'ya geçerek Rumlarla çarpışmaya karar verdiğini belirten Atsız, Çağrı Beğ'in bu düşünüşünü şöyle açıklar: "Bu savaş millî-dinî bir ülkü ile aynı zamanda iktisadî darlığa düşmekte bulunan Oğuzları doyurmak için yapılacaktı. Bu savaş gözüpek bir davranış olacaktı."

*

Namık Kemal hakkında...

Nihal Atsız, aynı zamanda bir edebiyat öğretmeni olan şair Namık Kemal'i ise, "yakın tarihimizin en büyük insanlarından biri" olarak gösterir.

Namık Kemal hakkında şimdiye kadar yazılan eserlerde birbirine aykırı düşünceler olduğunu anlatan Atsız, "Vatana hizmet etmiş, millet için çalışmış ve hürriyet uğruna da her şeye katlanmış yüksek ahlak sahibi bir insanı, bu gibi meziyetlerin tam tersi görmek ve göstermek elbette ki, hususi maksatlarla hareket etmek demektir." ifadelerini kullanıyor.

Namık Kemal'in şairliği, bilginliği hakkındaki tenkidlere cevap vermeyeceğini belirten Atsız, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Ancak, şu kadar söyleyeyim ki, Namık Kemal, Osmanlı Türk edebiyatının bütün inceliklerini bilen bir şairdi. Öyle sanıyorum ki, Osmanlı şairlerinin en önemsizlerini bile okumuştu. XV. Yüzyıl sonu tarihçilerinden Neşri'nin bir gazeline yazdığı nazire bunu gösterir. Çünkü Neşri, değersiz bir şairdi."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları