Miras kalan evde kim oturabilir 'O hak kime ait'

Miras kalan evde kim oturabilir 'O hak kime ait'
Aileler arasında miras konuları hep gündemdedir. Peki, miras bırakan kişiden kalan evde oturmak kimin hakkı?

Bir kişi öldükten sonra, bu kişinin mal varlığı miras olarak başkalarına kalır. Çoğunlukla kişilerin yakın aile üyelerine, çocuklarına, eşlerine kalan mirasla ilgili farklı özellikler de bulunabilir. Ölen kişiden miras kalan evde oturma hakkına kimin sahip olacağı ise tartışma konusudur.

Miras kalan evde oturma hakkı, o anki durumla ilgilidir ve buna göre belirlenir. Bu konuda çok önemli bir nokta var. Kişi vefat etmeden önce eğer bir detayı atlamazsa durum değişebilir.

ev.jpg

MAL PAYLAŞIMI DETAYI BELİRLEYİCİ

Miras kalan evde oturma hakkı kime ait diye soranların öncelikle bilmesi gereken en önemli nokta, mirası bırakan kişinin bir mal paylaşım beyanı yapıp yapmadığıdır. Bu nokta önemli bir belirleyicidir.

Miras bırakan kişi vefat etmeden önce bir mal paylaşımı beyanı yaparak evini bir kişiye bıraktıysa, kalan evde sadece o mirasçı oturabiliyor. Mirasçı eğer bu evde oturmak istemezse satışını gerçekleştirebiliyor.

Mal paylaşım beyanı bulunmayan durumlarda ev her mirasçıya ortak olarak bırakılır. Böylece tüm mirasçıların ev üzerinde oturma hakkı bulunur. Mirasçılar arasında anlaşma varsa mirasçılardan biri evde oturabilir.

evvvv.jpg

MİRASÇI O DURUMDA KİRA ÖDEMELİ

Mal paylaşım beyanı olmayan durumlarda mirasçılardan biri miras kalan evde oturmak istiyor, diğer mirasçılar evi satmak istiyorsa, bu durumda evde oturmak isteyen mirasçının satmak isteyen mirasçılara mahkeme kararıyla belirlenecek tutar kapsamında kira ödemesi gerekiyor. Bir diğer seçenek ise mirasçıların ev haklarını satın almalarıdır.

MİRAS KALAN EVİN SATILMASINI İSTEMİYORUM DİYENLERİN YAPMASI GEREKENLER

Miras kalan evin aile yadigarı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ve bu durumda mirasçı olarak satılmasını istemeyebilirsiniz. Bu durumda evi satmak isteyen mirasçı ve mirasçılarla anlaşmaya varmanız gerekiyor.

kont.jpg

Anlaşma sağlanamazsa evi satmak isteyen kişiler dava açarak haklarını talep edebilirler. Ancak evde oturan mirasçıyı bir anda evden zorla çıkaramazlar. Dava sonuçlanınca, her iki tarafın çıkan karara göre davranması gerekir. Bu durumda kira bedeli ödemeniz gerekebilir ya da diğer mirasçının/mirasçıların haklarını almanız gerekir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.