Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Minyatür atlası

Türk kültürü, sanatı ve tarihi üzerine yaptığı çeşitli çalışmalarla dikkat çeken küratör İhsan Çelikdemir tarafından hazırlanan "Kaşgar'dan Anadolu'ya Türk Mührü" adlı eser, Koru Sağlık Grubu tarafından Ankara'da yayınlandı. Eserin Pınar Erol tarafından kaleme alınan Önsözü'nde belirtildiği gibi, Türk-İslam sanatları denildiğinde akla çini, minyatür, tezhip, ebru, hat, kat'ı gibi sanat dalları gelmektedir. Yapıtta söz konusu sanat dallarına dair çok sayıda örnek yer almaktadır.

İhsan Çelikdemir'in ifade ettiği üzere, eserde Orhun Abideleri metinlerini minyatür sanatıyla anlatan yapıtların da yer alması eserin özgün yanını oluşturmaktadır. Çelikdemir, bu konuda şöyle diyor: "Bu güzide eserlerin bir sergide sanat camiasının beğenisine sunulması ve kalıcı hale gelmesi için de bir neşriyatta toplanarak kültür hayatımıza kazandırılması, eser sahibi sanatçılarımız için  ne kadar önemliyse gelecek kuşaklarımıza aktarılacak olması da bir o kadar önemlidir."

İhsan Çelikdemir'in hazırladığı yapıtta, Gülbin Atabek, Ayşe Keskin Uysal, Esma Yıldırımoğlu, Nazan Kızıl Berbercioğlu, Özlem Çopur'un arasında yer aldığı 100'den fazla sanatçının yapıtı yer almaktadır.

*

Kitaplığımıza bu güzel atlası kazandıran emekli bankacı, yazar İhsan Çelikdemir'i tanıyalım.

1962 yılında Karaman'da doğdu. İzmir'de yaşamaktadır. Milliyetçi camia arasında kültür sanat faaliyetlerine katıldı. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Projeleri ve hazırlığı tamamen kendisine ait diğer eserleri şöyle:

Son Bin Yılda Anadolu Başkentleri'nden Görseller", "Sanatçı eli ile Anne ve Çocuk", "Türk Kültüründe Gül sanatçı eli ile", "Güven Yağtu'dan Kemeraltı 839 Sokak", "İlmekten motife Türk Halı ve Kilimleri."

 

Minyatürden söz açılmışken Ülkü Sucu'dan bahsetmesek olmaz. Kovid salgınından önce "Bilge Kağan, Kültigin ve Vezir Tonyukuk" ile "Bozkurt" minyatürlerini hazırladı.  İhsan Çelikdemir'in İzmir'de organize ettiği bir sergiye "Kürşat İhtilali" adlı minyatürle, 2019 yılında da İstanbul'da "Evlad-ı Fatihan" adlı sergiye "Sarı Saltuk" adlı minyatürle katıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları