Milyonlarca tapu sahibi tomarla para iadesi alacak Yanlış hesap KDK'dan döndü

Milyonlarca tapu sahibi tomarla para iadesi alacak Yanlış hesap KDK'dan döndü
Milyonlarca ev sahibinin farkında almadan devlete ödediği paralar geri veriliyor. Eğer tek tapu sahibi olduğunuz halde bilgisiz nedeni ile her sene vergi ödediyseniz geriye dönek ödediğiniz paraları geri alabilirsiniz. Bu geri ödeme özellikle emekli ev sahiplerini bire bir ilgilendiriyor.

Vergi muafiyetinden haberi olmayan milyonlarca topu sahibinin vergi ödemesi yaptığı ortaya çıktı. Eğer siz de vergi ödeyenler arasındaysanız ödediğiniz 5 yıllık vergiyi geri talep edebilirsiniz. Ancak bunun için muaf tapular listesinde olmanız gerekiyor.

Tapu sahibi her vatandaşın emlak vergisini düzenli olarak her yıl ödemesi gerekiyor. Ancak bir çok vergi türünde olduğu gibi konut vergisinde de Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın tanıdığı vergiden muaf durumlar söz konusunu. Vergisi muafiyeti konusunda engelli vatandaşların birçok vergiden muaf olduğu ya da indirimli hakkı bulunduğu biliniyor, ancak vergi muafiyetinde birçok madde daha bulunuyor.

tapu.png

Vergiden muaf oldukları halde ödeme yapanlar ise bu paraları geri alabileceklerini bilmiyor.

MİLYONLARCA KİŞİ BU LİSTEYE DAHİL

Eğer siz de vergi mükellefi olmadığınız halde konut vergisi ödediyseniz Kamu Denetçiliği Kurumu KDK'nın verdiği emsal karara bir göz almanızda fayda var. KDK, bu gibi durumlarda vatandaşların parasının göre ödenmesine karar verdi. Öyle ki bu karar ev sahibi olan tüm emeklileri bire bir ilgilendiriyor.

para5.jpg

Vergi kanununa göre emeklilerin, ev hanımlarının, işsiz tapu sahiplerinin, Şehit eşi ve yetimlerinin, gazilerin ve engellilerin konut vergisinden muafiyetleri bulunuyor. Yani tek bir eviniz var, yıllarca bu ev için konut vergisi ödediniz. Ancak emekli oldunuz ve ödemeye devam ettiyseniz, hemen başvuru yapıp paranızı geri isteyin. Sadece bir evi olan emeklilerin konut vergisi ödemesine gerek yok.

TEK EV ŞARTI NE DEMEK?

Ancak tek başına emekli, işsiz, dul, yetim ya da gazi olmanız vergiden kurtulduğunuz anlamına gelmiyor. Aynı zamanda tek eviniz olması gerekiyor, devletin ödediği dışında bir maaşınız olmaması ya da hiç gelirinizin olmaması gerekiyor. Bir diğer önemli şart ise sahibi olduğunuz tek evin 200 metrekare büyüklüğünü aşmaması gerekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.