Dikkatlice bakınca fark etti Hemen yetkilileri aradı

Dikkatlice bakınca fark etti  Hemen yetkilileri aradı
İlaçlama amacıyla göletten su çekmeye gelen bir vatandaş dikkatlice bakınca gözlerine inanamadı. Hemen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nü aradı.

Bursa'da duyarlı bir vatandaşın dikkati sayesinde nesli tükenmekte olan şeritli su semenderi bulundu. Nesli tükenme tehlikesi altındaki ender görülen semender görevliler tarafından bitkice zengin bir alana alındı.

Uzun zamandır ilk kez görülen Anadolu şeritli semenderi çok nadir bir tür olduğunu biliniyor. Yine nesli tükenen türlerden benekli semenderler ara sıra kendini gösterse de şeritli görünümü ile ejderhayı andıran şeritli semender uzun süredir görülmemişti. Şeritli Anadolu semenderinin yeniden görülmesi doğa severlere umut oldu.

semender2.jpg

Osmangazi ilçesi Dürdane Mahallesi’nde su çekimi yapılan gölette semenderin fark edilmesi üzerine çalışmalar bir süre durduruldu. Görevliler hayvanın bir Ommatotriton ophryticus yani Anadolu şeritli semenderi olduğunu kayıtlara geçti.

semender4.jpg

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü personeli ve Herpetolog Dr. Talip Akkaya'nın incelemesi sonucunda türün Ommatotriton ophryticus olduğu kesinleşti.

semerder3.jpg

Dr. Akkaya, türün önceden Doğulu Kuzey Şeritli Semenderi (Kafkas şeritli semenderi) ile birlikte aynı tür içinde kabul edildiği ancak genetik çalışmaların sonucunda Anadolu şeritli semenderi- Ommatotriton nesterovi hayvanının alt türden türe geçirildiği bilgisini verdi.

Tarımsal ilaçlama tankerleriyle su alırken rastlanılan üç semender yine aynı bölgede bulunan ancak daha zengin bitkilerle çevrilmiş bir alana bırakıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.