Milyonlarca ev sahibi yandım Allah diyecek '4 ceza birden kesilecek'

Milyonlarca ev sahibi yandım Allah diyecek '4 ceza birden kesilecek'
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan çalışma sonucu milyonlarca ev sahibi için 4 ayrı ceza kapıda.

Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi gelirlerinden sorumlu olan Gelir İdaresi Başkanlığı, kira vergisinin tam olarak ödenmesi ve vergi kaybının önlenmesi için teknolojik imkanları kullanmaya başladı. Bu kapsamda, tüm devlet birimlerinden elde edilen verileri kullanarak denetimlerini gerçekleştiriyorlar. Bu yıl Gelir İdaresi Başkanlığı, kira vergisi ödeme dönemi yaklaşırken vergiyi ödemeyenleri tespit etmek için farklı bir yöntem denedi.

Maliye, tapu kayıtları gibi verilere ek olarak Nüfus Müdürlüğü'nden de ikamet adreslerini alarak, bu verileri karşılaştırmaya başladı. Bu kapsamda yapılan incelemelerde, tapu kaydı olmadan ikamet eden vatandaşlar tespit edildi ve bu evler için vergi ödenip ödenmediği araştırıldı. Bu sayede vergi kayıplarının önlenmesi ve vergi gelirlerinin artırılması hedefleniyor.

MİLYONLARCA EV İÇİN VERGİ ÖDENMİYOR

Yapılan araştırmalar sonucunda, yaklaşık 1.4 milyon evin vergisinin ödenmediği tespit edildiği konuşuluyor. Bu evlerden yaklaşık 400 bininin, ev sahiplerinin çocukları veya anne babaları gibi vergiden muaf durumlar olabileceği tahmin ediliyor. Ancak yasa gereği, evinizde anne babalar veya çocuklar hariç diğer akrabalarınız veya çok yakın arkadaşlarınız ikamet etse ve siz onlardan kira almasanız bile, emsal kira bedeli üzerinden verginizi ödemeniz gerekiyor. Dolayısıyla, şu anki verilere göre 1 milyon ev sahibinin ödemesi gerektiği halde kira vergisini ödemediği görülüyor.

4 AYRI CEZA KAPIDA

Bu nedenle, Maliye ekipleri tespit edilen ve potansiyel olarak vergi ödenmediği düşünülen bu 1.4 milyon eve giderek bir yandan ikamet edenlerin çocuk veya anne ve baba gibi kira vergisi ödenmemesi gereken kişiler olup olmadığını diğer yandan eğer değillerse kira bedelini de sorarak kira tutarına da tespit ediyor. Böylece ne kadarlık bir vergi kaybı olduğu da nihai olarak belirleniyor. Maliye'nin vergi kayıp kaçağını önlemek için vatandaşları vergi dairesine davet etmek dahil sorgulama ve araştırma yapmaya yasal yetkisi bulunuyor. Vergi ödemeyenleri ise doğal olarak cezalar bekliyor.

Kira vergisini ödemeyenler tespit edilirlerse ödenmeyen verginin kendisi ve bir misli de vergi ziyaı cezası ile birlikte ödenmesi gerekiyor. Ayrıca 2023 gelirini beyan etmeyen ev sahipleri 21 bin liralık kira vergisi istisnası hakkını kaybedecek. Zamanında ödenmeyen vergi için aylık yüzde 3.5 gecikme faizi ödeyecek. Ayrıca beyanname verilmemesi nedeniyle 2 kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.