Milyarlarca insan ölümle burun buruna 'Uzmanlardan yürekleri ağza getiren açıklama'

Milyarlarca insan ölümle burun buruna 'Uzmanlardan yürekleri ağza getiren açıklama'
Dünya genelinde miyarlarca vatandaşın ölümüne sebebiyet verdiği ortaya çıktı.

Dünyanın genelinde yaklaşık 5 milyar kişinin trans yağlara karşı korunmasız kaldığı paylaşıldı.

Genellikle ambalajlı gıdalar, unlu mamuller ve yemeklik yağlarda kullanılan endüstriyel olarak üretilen yağlar trans yağ olarak adlandırılıyor. Tüketimi her geçen yıl artan ve dünya genelinde koroner kalp hastalıklarının baş nedeni trans yağlar olarak gösteriliyor.

TRANS YAĞLAR ÖLÜME SEBEP OLUYOR

Trans yağları hayatınızın dışına atarsanız, hem uygun maliyetli hem de sağlıklı nesillerin gelişmesine katkı sağlamış olursunuz.

Koroner kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin büyük bir kısmı trans yağlar sebep olmuştur. 16 ülkeden 9'unda yeterli önlem alınmazken bu ülkeler arasında Avustralya, Azerbaycan, Butan, Ekvator, Mısır, İran, Nepal, Pakistan ve Güney Kore yer almakta.

trans-yag.jpg

TRANS YAĞLARLA MÜCADELE EDEN ÜLKELER

Trans yağlarla mücadele eden ülkeler genellikle yüksek gelirleri olan Amerika ve Avrupa olarak biliniyor. Trans yağ tüketimini yasaklayarak iyi bir politika görünümü oluşturan ülkeler arasında Meksika, Nijerya ve Sri Lanka bulunuyor.

TRANS YAĞLAR NERELERDE BULUNUR?

Trans yağlar, doymamış yağların bir formu olarak bilinir. Hem doğal hem de yapay formlarda trans yağlar bulunur.

Doğal trans yağlar, geviş getiren hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinde yer alır. Tipik olarak süt ürünlerindeki yağın yüzde 2-6'sını, sığır ve kuzu etindeki yağın ise yüzde 3-9'unu kapsar.

Araştırmalar neticesinde bu yağların dengeli bir şekilde alınmasının zararlı olmadığı ortaya çıktı. Fakat, endüstriyel trans yağlar, oda sıcaklığında katı kalmak için kimyasal olarak değiştirildiğinde sağlık için ölümcül bir tehdit oluştururken bu işlem yağlara çok daha uzun bir raf ömrü sağlaması da dikkat çekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.