Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Millî ruhlu kitapların yazarı: Aygün Hasanoğlu

Azerbaycan''ın Gebele kentinde doğan ve Türkiye''de "Rehin Çocukluk" belgeseliyle tanınan edebiyat öğretmeni, Dr. Aygün Hasanoğlu, Ermeni Sendromu adlı kitabında Ermenilerin zulmünü gören, yaşayan tanıkların anılarına yer verirken, aynı zamanda Ermenilerin asıl vatanlarının neresi olduğu, farklı milletlere mensup tarihçiler tarafından çizilen haritalarda Kafkasya''da Ermeni devletinin hiçbir zaman olmadığı gibi birçok konulara değinmektedir.

*

Kitapta yer alan kaynaklara göre, Kafkaslar''a sürekli olarak Ermeni göçmenleri getirilmesine rağmen Azerbaycanlı Türkler her zaman çoğunluğu oluşturmuştur. Örnek olarak Zengezur bölgesindeki 326 köyden 81''i Ermeni köyüdür, Erivan eyaletinde nüfusun yüzde 66''sını Türkler yüzde 34''ünü ise Ermeniler oluşturmaktadır.

*

Kitabın 120 sayfası Karabağ savaşına kadar olan dönemden bahsetmektedir. Ermenilerin Birinci Petro''dan sonraki Rus çarlarıyla yakın ilişki kurmaya çalıştığı anlatılmaktadır. Anna İvanovna, Ermenilere inanmayıp saraya yaklaştırmazken, 2. Katerina tam tersine Ermenilere inanmaktadır. 1. Nikola ise Ermenilere verdiği destekle Ermeniler tarafından ağabey sayılmıştır. 1. Nikola ayrıca, 21 Mart 1828 tarihli fermanıyla Ermenilerin üzerinden Kul (Köle) adını kaldırmıştır. Çünkü o güne kadar Ermeniler Kul (Köle) ismini taşıyan halklardan biridir.

*

Eserde hakkında az bilgi bulunan 1966 yılında Karadağlı köyündeki Ermeni vahşeti hakkında geniş bilgi yer almaktadır. Hocalı soykırımı hakkında bilgi verilmekte, katliamdan sağ kurtulanların anıları insanı dehşete düşürmektedir.

*

Aygün Hasanoğlu''nun Ermeni Sendromu adlı eseri, bu alanda araştırma yapmak isteyenler için önemli bir kaynak olarak görülmektedir.

Şimdi yazarı tanıyalım.

*

Aygün Hasanoğlu, Azerbaycan Cumhuriyetinin Gebele ilinde doğdu. 1988''de Azerbaycan Devlet Pedagojik Üniversitesinin filoloji fakültesini bitirdi. 2001''de AC Millî İlimler Akademisi Uluslararası Münasebetler Enstitüsünde doktorasını tamamladı. Ermeni sorunuyla alakalı 70 makalesi yayımlandı. Ermenilerin rehin aldığı Türk çocukları hakkında belgesel hazırladı. "Rehin Çocukluk" filminin senaryosunu kaleme aldı. Eserlerinde Türk millî ruhunu işledi. Sekiz piyes yazdı. Dokuz kitabı yayımlandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları