Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Millî Mücadele'yi anlatan kaynak eser

Türkiye Barolar Birliği (TTB)''nin yayımladığı "Millî Mücadele''nin 100. Yılı" adlı eser yakın siyasi tarihimize dair önemli kaynak eser olarak gözüküyor.

Bilindiği gibi TTB, Millî Mücadele''nin 100. yılı etkinliklerini başlatmış ve 4-5 Mayıs 2019 tarihinde Olağan Genel Kurulu Samsun''da yapılmıştı. Amasya ile devam eden sempozyumlar serisi Erzurum, Sivas, Kastamonu ve Ankara ile noktalanmıştı.

Amasya''da Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu''nun açış konuşmasıyla başlayan "100 Yılında Amasya Genelgesi Konferansı", Erzurum''da yapılan "100 Yılında Erzurum Kongresi", Sivas''ta düzenlenen "Kurtuluştan Kuruluşa 100. Yılında Sivas Kongresi Uluslararası Hukuk Kurultayı ve Sempozyumu", ardından Kastamonu''da yapılan "Millî Mücadele''nin 100. Yılı Kastamonu ve İstiklâl Yolu Paneli" ile devam etmişti. Ankara''da ise 26 Aralık 2019''da yapılan "Millî Mücadele''nin 100 Yılında İlk Günkü Heyecanla" başlıklı sempozyumla sona ermişti.

Sempozyumda Av. Hüseyin Özbek, Hacı Yılmaz Demir, İhsan Güneş, Anar Baghirov''un arasında olduğu çok sayıda akademisyen ve hukukçunun yaptığı konuşmalar daha sonra kitap haline getirilerek "Millî Mücadelenin 100 Yılı" adıyla Ankara''da 2021''de yayımlandı.

 

Kurtuluş Yolu

Av. Hüseyin Özbek''in "Millî Mücadele''de Kastamonu''nun Tarihi Değeri ve Önemi" başlıklı makalesi Kurtuluş''un önemli noktalarından biri olan bu kentimizle ilgili olduğu için dikkatimizi çekmişti. Köşemize bu bilgilerden kısa bir not almak istedik.

Hüseyin Özbek, "TTB, Millî Mücadele''nin tarihî dönüm noktaları arasına niçin Kastamonu''yu da dahil etmiştir" sorusunu yönelttikten sonra yanıtını yine kendisi veriyor.

Özbek, İstiklale giden yolda en uygun, en güvenilir yolun İnebolu, Küre, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı üzerinden Ankara''ya varan yol olduğunu anımsatarak sözlerine şöyle devam ediyor: "Tarih bu rotayı İstiklal Mücadelesi''nin İstiklal Yolu olarak kaydetmektedir. İnebolu''dan Ankara''ya ulaşan bu yolun ilk adımı, sıfır noktası İnebolu''dan Çankırı''ya kadar neredeyse yarısına yakın bölümü Kastamonu''nun mülki sınırları içindedir."

Özbek, o dönem burasının yani İzmit-Adapazarı-Bolu Gerede yolunun birçok tehlike içerdiğini belirterek "Ankara''yı ciddi biçimde uğraştıran, İstanbul ve İngilizlerin kışkırtmasıyla yoğun isyanların yaşandığı bir bölge olması nedeniyle yol güvenliği" olmadığına dikkat çekiyor.

Özbek, bu sözlerini şöyle açıklıyor: "İstanbul''dan Ankara''ya geçmek, Kurtuluş Mücadelesine katılmak isteyen sivil ve asker kadroları için en emin yol, en güvenli liman İnebolu idi. Yine İstanbul''dan ve Sovyetler''den gelen her türlü silah ve lojistik malzemenin nakli için de İnebolu''nun dışında bir seçenek yoktu."

*

Kitap okundukça Millî Mücadele''nin ne kadar zor şartlar altında gerçekleştirildiği görülüyor. Konuyla ilgili çalışma yapan arkadaşlar için incelenmesi gereken bir kitap.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları