Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Millî Mecmûa'nın 'Türk Elleri' dizisi

Millî Mecmûa, Mart-Nisan 2022 tarihli 25. sayısında dosya konusu olarak "Türk Elleri" dizisinin ilk cildi olan Rumeli''yi inceledi.

Editör Ahmet Alperen Can, nasip olursa ilerleyen yıllarda Anadolu dışı Türk yurtlarıyla ilgili özel dosyalar hazırlayacaklarını belirterek şöyle diyor: "Bu dosyada; Rumeli''nin tarihi serüveninde yaşanan zorunlu iç göçler, Türklerin Balkanlar ile münasebeti, Bulgaristan''da yaşanan siyasi suikastler, Doğu Rumeli vilayetlerinin statüsü, göç edebiyatı, Türkiye''ye göç etmek isteyen vatandaşlar, Rumeli türküleri, Rumeli''nin tarihi coğrafyası gibi pek çok hususa temas edilmiştir."

Balkanlar''ın pek çok milletin ve dinin üzerinde derin iz bıraktığı coğrafi bölge olduğuna değinen, Balkanlar''ın; coğrafyası, tarihi ve sosyolojisiyle bölge çalışmalarına pek çok açıdan ilham olabileceğini anlatan Alperen Can, Rumeli''nin bütün yönleriyle bu ilgiyi hak ettiğini ifade ediyor.

*

Ötüken Neşriyat tarafından iki ayda bir yayımlanan Millî Mecmûa, her sayısında hazırlanan özel dosyalarla Türk okuyucusunun dikkatini çekiyor. Rumeli dosyasında da önemli makaleler yer alıyor.

Derginin ilk yazısını İlkay Erken "Rumeli''den Rumeli''ye göçler" başlığıyla kaleme alırken, bunu Yılmaz Öztuna''nın "Türkler ve Balkanlar" konulu yazısı takip ediyor. Burada "Balkanlarda hangi kavimler yaşıyor", "Balkanlar''da Türkler", "Balkanlar''ın fethi", "Balkanların Osmanlı Türklerince fethi", "XVII. Asırda Balkan Türklüğü" gibi ara başlıklar altında konu ele alınıyor.

Doç. Dr. Bülent Yıldırım, Bulgaristan''da Türk azınlığa yönelik üç büyük suikast hakkında bilgi verip yeniden Türk ulusuna anımsatırken, zorunlu göç ettirme ve asimilasyon politikalarına değiniyor. Bülent Yıldırım, "Cebiroğulları nahiyesi müdürü Hasan Efendi cinayeti", "Geran Ada nahiyesi müdürü Hacı Hüseyin oğlu Feyzi Efendi cinayeti" ve "Türk mebus Hacı Galip oğlu Hüseyin Efendi cinayeti" hakkında bilgi veriyor ve bu cinayetlerin içinde en çok yankı uyandıranın Bulgar parlamentosunda milletvekili olan Hüseyin Galibov''un katli olduğunu belirtiyor.

Doç. Dr. Serap Toprak, Bulgaristan ve Doğu Rumeli''de bulunan Müslüman Türklerin zulüm ve baskıya maruz olduğunu belirtirken makalesi "Doğu Rumeli Vilayetinin Statüsü (1878-1886)" başlığını taşıyor.

Ertuğrul Karakuş da "Edebiyât muhâceret''in nesi olur?" sorusunu sorduktan sonra yine cevabını kendi veriyor ve "Muhâceret edebiyatının bu ilk safhasında ''fetih, fâtih, şehit, gâzi, şehâdet, muhârebe, sefer, zafer, muzaffer'' gibi kavramların bu eserlerin içine girdiğine dikkat çekiyor. Karakuş, yazısında şair Ömer Osman Erendok''un şiirlerinden örnekler veriyor.

"Türkçe sevinmeyecek, Türkçe gülmeyeceksin

Alnından akan teri Türkçe silmeyeceksin."

*

Dr. Neval Konuk Halaçoğlu, "II. Dünya Savaşı sırasında Selânik''ten ayrılarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyen Türkler"den bahsederken, Doç. Dr. Hasan Kara''nın "Rumeli türkülerinde coğrafi motifler" üzerine çalışması önemli bilgiler içeriyor.

Dr. Mehmet Tuğrul, "Osmanlı Şehri''ne literal bir yaklaşım" yazısıyla sayfalarda yer alırken, Baha Öztunç''un daha önce yayımlanan "Rumeli''nin tarihi coğrafyası" başlıklı makalesinin tekrar okuyucuya sunulduğu görülüyor.

Gazeteci Mehmet Türker de "Zulmün ateş çemberi-Belene''den hatıralar"ı anlatırken, "Karakolda geçirdiğimiz gece anamızdan emdiğimiz sütü burnumuzdan getirmişlerdi" sözüyle çekilen acıları anımsatıyor.

*

Pazartesi yazımızda  Millî Mecmûa''nın dosya konusu Enver Paşa''yı anlatacağız.  

Esen kalın.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları