Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Millî Mecmûa'dan özel dosya: Fahr-i Âlem'e Hürmet

Ötüken Neşriyatın iki ayda bir yayımladığı Millî Mecmûa, Ocak-Şubat 2022 tarihli 24. sayısının dosya konusunu "Fahr-i Âlem''e Hürmet" olarak seçti.

Editör Ahmet Alperen Can, peygamberlik tasavvurunun bir dinin Tanrı ile insanlar arasında dünyevî ve uhrevî irtibat kurma biçimlerinin belirlenmesinde temel teşkil ettiğini belirterek "İlahî buyrukların tebliği ve nebilerin içtimaî liderlikleri hayatın her alanına sirâyet eder ve ideal insan Kâinatın Efendisi olur" diyor.

Can, Millî Mecmûa''nın bu sayısında; "Dede Korkut Destanları, Maturidi''nin itâb ayetlerinin te''vili, Mevlid, Evliya Çelebi, Yunus Emre, padişahlarımız, tasavvuf geleneğimiz, Anadolu''da ve Alevi-Bektaşi âriflerinin Hz. Muhammed tasavvuru, hadis-i şeriflerin şiir geleneğimizdeki yansıması, naat geleneğimiz gibi pek çok hususa temas edildiğini" ifade ediyor.

*

Yasin Usta, "Dede Korkut Türkleri''nin Dilinden Görklü Peygamber" başlığını koyduğu yazısında "Dede Korkut Destanları dikkatli okunduğunda Türk Müslümanlığı kendisini açıkça göstermektedir" ifadelerini kullanıyor.

Duaların içerisinde şefaat beklerken, düşman üstüne at sürüp salavat çekilirken, kız isterken gibi bahislerde Hz. Peygamber anılarak işe girişildiğini anlatan Yasin Usta, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Dua kılarken Hz. Peygamberin ''yüzü suyu hürmetine'' diye belirtilmesi, bugün hâlâ toplumumuzda gördüğümüz dua biçiminin kaç asırdır Türk dimağında yer aldığını göstermektedir."

Usta ayrıca, Türk milletinin dini hassasiyetinin yüksek olduğu meselelerden birinin Hz. Peygamberin ailesi ve ashabına saygı ve sevgi hususu olduğuna değiniyor.

*

Veysel Kaya, "Fahr-ı Âleme salât getirmenin anlamı üzerinde" dururken, Fatma Günaydın "İtâb/Uyarı Âyetlerinin te''vilinde İmam Mâturidi''nin Usûlü" hakkında bilgi veriyor.

Soner Akdağ, "Süleyman Çelebi''nin Mevlid''i üzerine" bir yazı kaleme alırken, "Mevlid kelimesinin anlamı, Mevlid''in yazılış tarihi ve isimlendirilmesi" gibi birçok başlık altında eseri inceliyor.

Millî Mecmûa''nın bir diğer yazısı ise "Fahr-i Âlemin sadık bir muhibbi: Evliya Çelebi ve Seyahatnamesi" başlığını taşıyor. Nurettin Gemici, Evliya Çelebi''nin Seyahatnamesindeki satırların onun Allah ve Resulüne olan sevgi, hürmet ve saygısını bariz biçimde ifade ettiğini belirterek şöyle diyor: "Onun şahsında Osmanlı devleti âlimlerinin yaklaşımını da görmek mümkündür. Evliya Çelebi''nin 10 ciltlik seyahatnamesi Hz. Peygambere duyulan saygı, sevgi, hasret ve özlemle yazılmış bir eser olup ve isminin geçtiği her yerde hürmet, tazim dolu ifadelere yer verilmiştir."

Kasım Bolat, Osmanlı Padişahlarının Peygamber sevgisinden bahsederken, Mehmet Bilal Yamak da "Bir çağrı, bir rüya ve bir tahakkuk: Muhammediye" başlıklı yazısında Yazıcızâde Muhammed Efendi''nin Risâle-i Muhammediyye adını verdiği; lakin Muhammediyye olarak tanınan eserini anlatıyor.

Mustafa Kara, "Peygamber Efendimiz''in tasavvufî düşüncedeki yeri" başlıklı bir yazı kaleme alırken, Murat Sülün ise "Hz. Peygamber ile ilgili müphemlik barındıran bazı konuların temsille anlatılması" hakkında bilgi veriyor ve "Peygamberlerin gönderiliş amacı toplumları eğitip arındırmak, yükseltip yüceltmektir" ifadelerini kullanıyor.

Turgut Güler ise "Türk''ün suya ve güle bakışı" ile "Hazreti Peygamber aşkı" hakkında bazı menkıbelerden bahsediyor. Hasan Coşkun, Anadolu ruhunun mayasının Hz. Muhammed sevgisi olduğunu belirtirken, Ali Rıza Özdemir de yazısına "Alevi-Bektaşi âriflerine göre İslam Peygamberi Hz. Muhammed" başlığını koyuyor.

*

Millî Mecmûa''nın "Fahr-i Âlem''e Hürmet" dosyasına yazılarıyla katkıda bulunan diğer yazarlar: Mustafa Yüceer, Lütfi Bergen, İsmail Orhan Sönmez, Hasan Atik, İbrahim Daş, Ahmet Turgut.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları