Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Millî Mecmûa 'düşünce tarihi' serisini tamamladı

Ötüken neşriyatın Millî Mecmûa dergisinin Kasım-Aralık 2021 tarihli 23. sayısı; Türk Düşüncesi, Türk Düşüncesi Klasik Dönem: Osmanlılar dosyalarının ardından dizinin üçüncü sayısı olarak Modern Türk Düşüncesi başlığıyla yayımlandı. İki ayda bir çıkan mecmua hakkında bir yazı kaleme alan Ahmet Alperen Can, böylece üç ciltlik bir düşünce tarihi serisini tamamlamış olduklarını belirtiyor.

*

Can, bu dosyada yer alan konular hakkında şöyle bilgi veriyor: "Batı dışı toplumların modernleşmesinde sıklıkla örnek gösterilen Japonya örneğinin Samizâde Süreyya Bey''de nasıl karşılık bulduğu, modern hukuk düşüncesinin ilk olarak hangi felsefi metinler ile Osmanlı coğrafyasına intikal ettiği, Darwin ve Bergson gibi entelektüellerin  nasıl ve ne ölçüde takip edildiği, Babanzâde İsmail Hakkı ve Şemseddin Günaltay gibi önemli figürlerin hangi konularda nasıl kanaatler öne sürdükleri, spiritüalizm-pozitivizm gibi düşünce akımlarının serüveni ve nihayetinde modernleşme serüvenimizin istikâmetini belirleyen temel dinamikler etrafında çalışmalar yer almaktadır."

*

Derginin ilk yazısı "Tedirgin ve kaygılı bir modernleşme: Türk modernleşmesi" başlığıyla Ahmet Dağ''a aittir. Dağ, burada Tanzimat-Islahat-Meşrutiyet hareketlerinin her ne kadar Batılılaşmacı hareketler olsa da kadim din-gelenek-metafizik değerlerden tamamen kopmadığını ifade ediyor.

Doğuhan Yücel, "İlk hukuk felsefesi tercümelerimiz ve aceleci modernleşme" üzerine bir yazı kaleme alırken, bunu Ali Bilgenoğlu''nun "Garb-Füruşluğa reddiye: Samizâde Süreyya Bey ve büyük Japonya" takip ediyor.

Neşet Toku, "Türkiye''de spiritüalist felsefe"den bahsederken, İsmet Türkmen de "İlk dönem Cumhuriyet Türkiye''sinin kimlik inşa süreci ve yaklaşımlar" üzerinde duruyor. Fahri Özteke, Türk fikir hayatının gelişmesinde "Mehmet Şerafettin Yaltkaya''nın (1879-1947) rolü ve yaklaşımları"na değinirken, Hüseyin Fazıl Hikmet''in yazısının başlığı ise şöyle: Türk devletinin egemenlik yetkisini kullanımının sınırı üzerine: Töre hakkında düşünceler.

Faysal Mayak, Babanzade İsmail Hakkı Bey''in haftalık "Şura-yı Ümmet gazetesindeki yazıları (1909)" hakkında bilgi verirken, Şenol Durgun, "Erken Cumhuriyet döneminde modernleşme, kimlik inşası ve üniversiteler" konusuna değiniyor.

Levent Bayraktar, Bergson felsefesi ve Türk düşüncesine yansımalarını anlatırken, Dergâh Mecmuasını örnek veriyor. Atila Doğan-Hüseyin Bal ise, "Sosyal Darwinizm ve Osmanlı entelektüellerinden bahsediyorlar.

*

Esen kalın.  

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları