Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Millî Mecmûa dosya konusu olarak Peyami Safa'yı seçti

Ötüken neşriyatın iki ayda bir yayımladığı Millî Mecmûa, ocak-şubat 2023 tarihli 30. sayısında cumhuriyet devri Türk entelektüeli içerisinde travmaları, yönelimleri ve problemlere yaklaşım biçimleriyle numunelik örneklerden biri sayılan Peyami Safa hakkında özel dosya hazırladı.

Hayatını kalemiyle kazanan, romanlarından fıkralarına kadar Türk fikir hayatının sorunlarına temas etmekten vazgeçmeyen bu ülkü adamının kitapları okunduğunda, büyük ulusunun sonsuza kadar yaşayacağına inandığı açıkça görülür.

Millî Mecmûa''dan yapılan açıklamada, bu sayıda "Peyami Safa''nın düşünce hayatında önemli malzemeler sunduğu muhafazakârlık anlayışı, Kadro hareketine eleştirel yaklaşımı, Türk inkılabının kurucu ideolojilerine dair görüşleri gibi hususlara temas edildiği" belirtilmektedir.

Dosyanın ilk yazısı Lütfi Bergen''e ait. Bergen, "Peyami Safa ve Muhafazakârlık" başlığını verdiği makalesinde Peyami Safa''nın Garbcılar, İslâmcılar ve Türkçüler hakkındaki görüşlerine ve bunlar arasındaki fikir ayrılıklarına dair yorumlarına değinmektedir.

İsmet Türkmen ise "Peyami Safa''nın Gözüyle Türk İnkılabına Bakmak" yazısında Peyami Safa''ya göre Atatürk, "Yeni Türk devletini sadece milliyetçi ve medeniyetçi tarafı ağır basan yeni bir hayat felsefesi üzerine kurmuştur." ifadelerini kullanıyor.

Ali Bilgenoğlu, Enes Bahadır Kızak, Metin Savaş, Hakkı Suat Yılmazer, Sema Uğurcan, Abdullah Ezik, Gökay Durmuş, Gamze Başak Atakan, Onur Belli de yazılarıyla Peyami Safa dosyasına katkıda bulunuyorlar. Mehmet Akıncı ile Peyami Safa üzerine yapılan söyleşi ise dosyaya ayrı bir zenginlik katıyor.

Ötüken neşriyatın imtiyaz sahibi olduğu Millî Mecmûa''nın genel yayın yönetmeni Yasin Usta. Son okuma Fatih Orta''ya ait olurken, editör olarak sorumluluğu Ahmet Alperen Can üstlenmiş.

2 Nisan 1899''da İstanbul''da doğan Peyami Safa, romancı ve fikir adamı olarak günümüzde hâlâ önemini korumaktadır. Bazı eserleri filme alınmış, dizi olarak özel bir televizyonda yayımlanmıştır. Canan adlı eseri ile Dokuzuncu Hariciye Koğuşu örnektir. Bu arada Edirnekapı''daki mezarı, Ötüken neşriyat tarafından yaptırılmıştır.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları