Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Menteşeoğulları

Muğla ve Fethiye bölgesinde kurulan, toprakları Denizli dağları ve Menderes havzasına kadar genişleyen Türkmen beyliğidir. Menteşeoğulları''nın kurucusu Selçukluların uç beyi Menteşe Bey''dir.

Selçuklu Devletinin zayıflamasıyla birlikte Anadolu''da yeni beylikler kuran beylerden biri de uç beyi Menteşe Bey''dir. Menteşe Bey 1282 yılında öldüğünde beyliğin sınırları arasında Fethiye, Muğla, Milas, Bozüyük, Çine, Tavas, Aydın ve Köyceğiz gibi kasaba ve şehirler vardı. Milas beyliğin merkeziydi. Beylik, oğlu Mesut Bey zamanında en güçlü devrini yaşamıştır. Mesut Bey''in oğlu Orhan Bey ve torunu İbrahim Bey zamanında devlet gücünü devam ettirmiştir. İbrahim Bey''in 1360 yılında ölümü üzerine Menteşe Beyliği üç oğlu arasında paylaşılmıştır. Beylik 1391 yılında Yıldırım Bayezid Han tarafından ortadan kaldırıldı. Ankara Savaşını kazanan Timur Han, Menteşe ilinin idaresini Menteşe beylerinden İlyas Bey''e vererek yeniden kurulmasını sağlamıştır. İlyas Bey beyliği eski gücüne kavuştururken diğer yandan da donanmayı harekete geçirerek deniz seferlerini başlatmıştır. Sultan II. Murad, 1424 yılında Menteşe Beyliği topraklarını ele geçirdi.

*

Menteşeoğulları diğer Türk beylikleri gibi birçok mimari eserle kentleri kalkındırmıştır. Bu dönemde yazılan ya da Türkçeye çevrilen çok sayıda eser vardır. Bunlar arasında  Farsça''dan kuşlar hakkında ''Bâznâme'' adlı yapıt ile ''İlyâsiyye'' adı verilen tıp kitabı örnek olarak gösterilebilir.

Bâznâmelerde ayrıca pars, arslan ve kaplan gibi avcılıkta kullanılan diğer bazı hayvanlardan da söz edilir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları