Memura verilecek seyyanen zam düğümü çözüldü Maaşınızı hesaplarken bu ek ücreti ekleyin

Memura verilecek seyyanen zam düğümü çözüldü Maaşınızı hesaplarken bu ek ücreti ekleyin
Memur ve memur emeklisine yapılacak zam Aralık enflasyon zammının açıklanması ile birlikte belli oldu. Memurların gözü yapılacak seyyanen zamma çevrildi. Peki 2024 seyyanen zam kaç lira olarak ödenecek? Seyyanen zam kalıcı mı olacak, emekli maaşlarını etkileyecek mi?

Enflasyon farkı ve toplu sözleşme hakkının birleşmesi ile yüzde 49.25 oranında zam alan memurlar dört gözle ek seyyanen zammı bekliyor. Ancak memurların seyyanen zam hakkında kafalarına takılan çok soru var. Bunların en başında ise geçen yıl 8 bin 77 lira ödenen seyyanen zammın bu 2024'te kaç lira olacağı... Yapılacak seyyanen zammın kök maaşa eklenip eklenmeyeceği ise başka bir muamma. Memur maaşlarına ek zammın eklenmesi halinde emekli maaşları da bu rakam üzerinden hesaplanacağı için hayati öneme sahip.

paralar4.jpg

paralar4.jpg

MEMURLAR BAKANLIIK GENELGESİNİ BEKLİYOR

2023 yılında ekonomideki bozulma nedeni ile Temmuz ayı memur zammında genel uygulamanın dışında 8 bin 77 TL seyyanen zam verilmişti. Ocak 2024 memur maaş zammı da 6 aylık memur enflasyon farkı ve yüzde 15 toplu sözleşme zammı ile Ocak-Haziran dönemini kapsayacak şekilde yüzde 49.25 olarak belirlendi. Ancak seyyanen zam için bir açıklama yapılmadı. Memur maaşlarının son durumunu ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınlayacağı genelge belirleyecek.

para1.webp

SEYYANEN ZAM İLE İLGİLİ KANUN NE DİYOR?

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında yapılan 8 bin 77 TL seyyanen zam çok konuşulmuş, tek seferlik bir uygulama olup olmadığı tartışılmıştı. Seyyanen zam uygulamasının bu yıl yapılmayacağı iddia edilirken konuyu açıklığa kavuşturan bir kanun detayı ortaya çıktı.

SEYYANEN ZAM KALICI OLACAK

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın aktardığı haberine göre, seyyanen zam kamu görevlilerinin özlük haklarına ilişkin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 'Ek Madde 40' eklenerek yapıldı. Ek madde 40 uyarınca kanun tarafından belirlenen kamu görevlilerine her ay (15.965) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ek ödeme yapılması gerekiyor. Bu ödemeden yapılan tek kesinti ise maaş miktarını çok da değiştirmeyen damga vergisi.

SEYYANEN ZAM 2024’TE NE KADAR OLACAK?

2024 yılı Temmuz ayındaki maaş katsayısına göre ek ödeme olarak adlandırılan seyyanen zam tutarı brüt 8 bin 139 TL’ye karşılık gelmişti. Bu tutardan 62 TL'lik kısmı damga vergisi kesilerek memurlara 8 bin 77 TL ödendi. Ocak ayından itibaren ise seyyanen zam tutarı brüt 12 bin 147 TL’ye çıkıyor. Bundan 92 TL damga vergisi kesilmesi ile Ocak ayı seyyanen zam miktarı 12 bin 55 TL olarak hesaplanıyor.

HER MEMUR MAAŞINI HESAPLARKEN 12 BİN TL EKLEYEBİLİR

Memurlar Ocak maaşları hesaplanırken, enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden oluşan yüzde 49.25 zamla hesaplanan rakamın üzerine 12 bin 055 TL ilave ederek net maaşlarını bulabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.