Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

"Kurtoğulları" aşiretinde bir tarihçi

Tarihçi. Asıl adı Osman Ferit Bayburt. Ailesi, Trabzon'un fethinden sonra bölgeye yerleştirilen  "Kurtoğulları" aşiretine mensuptur. Babası Hasan Ağa, I. Dünya Savaşında şehit düştü.

Osman Turan, ilkokulu Çaykara, ortaokulu Bayburt, liseyi Trabzon ve Ankara'da okudu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Kürsüsü'nde yüksek tahsilini tamamladı. Mehmet Fuat Köprülü (1890/1966)'nün doktora öğrencisi oldu. "On İki Hayvanlı Türk Takvimi" adlı çalışmasıyla doktor unvanı aldı. "Orta Zaman Türk Devletlerinde Türkçe Unvanlar" adlı çalışmasıyla doçent oldu. 1944 yılında Türkçülük-Turancılık olaylarına karışan Nihal Atsız'ı fakültedeki odasında ağırlaması üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanı tarafından açığa alındı. Memduh Şevket Esendal ve Tahsin Banguoğlu'nun müdahalesiyle görevine döndü.  1949'da Türk Tarih Kurumu'na asli üye seçildi. 1951'de profesör unvanı aldı. Siyasete girdi, 1954 ve 1957 yıllarında Demokrat Parti'den Trabzon milletvekili seçildi. 1960 ihtilâlinde yargılanıp on altı ay hapis yattı. Adalet Partisi'ne girdi, 1965 genel seçimlerinde Trabzon milletvekili seçildi. Osmanlı hânedanından Satıa Hanımefendiyle evlendi. Türk milliyetçisiydi. Selçuklu Türkleri üzerine yaptığı araştırmalarla tanındı. 17 Ocak 1978 tarihinde uçmağa vardı.

"Selçuklular Tarihi ve Türk-İslâm Medeniyeti", "Türk Cihân Hâkimiyeti Mefkûresi Tarihi (2 cilt), "Selçuklular Zamanında Türkiye", "Selçuklular ve İslâmiyet", "Türkiye'de Manevî Buhran Din ve Laiklik", "Türkiye'de Komünizmin Kaynakları ve Kültür İhtilâli", "Türkiye'de Siyasî Buhranın Kaynakları" ile birçok yapıtı vardır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları