Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Kürtleşen Türkmen Aşiretleri

İnsanlar genel olarak sülalelerini, atalarını merak ederler. Köklerinin nereye dayandığını, hangi ulustan olduklarını kesin olarak bilmek isterler. Bu yüzden bu tür konuları araştırır duyumsarlar.

Ali Rıza Özdemir'in "Etnik coğrafya bakımından Kürtleşen Türkmen Aşiretleri Kayıp Türkler" adlı yapıtını bu bakımdan önemli gördük ve köşemizde tanıtmak istedik.

*

Ali Rıza Özdemir, kaleme aldığı eserini tanıtırken amacının "Türkmen kökenli oldukları halde Kürtçe konuşan aşiretlerin geçirdiği dil değişimini ve bu değişimin nedenlerini tespit etmek" olduğunu belirtiyor. Özdemir ayrıca, kitabında Zazaca ve Lorca konuşan aşiretlerin de söz konusu edildiğini ifade ediyor.

*

Türk olduğu halde Kürtleşen Türkler konusunun birçok bilim insanı ve araştırmacı tarafından gündeme getirildiğini belirten Özdemir, "Bir topluluğun dil ve kültür değiştirmesi, bir günde olmaz, yahut bir topluluk bir günde dilini ve kültürünü değiştirmeye karar verip bunu gerçekleştirmez. Uzun bir süreç gerektiren dil ve kültür değişimlerinde birçok unsur söz konusudur. Bu unsurlara göre dil ve kültür değişimi her zaman tam ve eksiksiz bir dönüşümle sonuçlanmayabilir. Çünkü dil ve kültür değiştirmesi, bir topluluğun eski dilini ve kültürünü tamamıyla terk ettiği anlamına gelmez; sadece yeni bir dil öğrendiği yeni bir kültür bölgesinin etkisi altında kaldığı anlamına gelir."

*

Özdemir, kitabının birinci bölümüne "Etnik Coğrafya Bakımından Türkmenlerin Kürtleşmesi" başlığını koyarken, burada aşiret kavramı, aşiretlerin yapısı, aşiretlerin ekonomik yapısı gibi konulara değiniyor. Bölgeye Türkmen göçlerini anlatırken "Türkmen nedir?, Malazgirt'ten Önce Güneydoğu Anadolu, Malazgirt, Türkler Anadolu'ya Geldiğinde, Etkileşimin Boyutları" gibi konuları inceliyor. Türkmenlerin neden Kürtleştiğini, Türkmenlerin okuryazar olmaması, Çapraz evlilikler, Hamidiye alayları gibi konulara eğiliyor.

Özdemir, kitabın ikinci bölümünde Kürtleşen Türkmen aşiretlerinden bahsederken aşiretlerin listesini veriyor ve bunlar hakkında önemli bilgileri okura sunuyor. Biz köşemize bu aşiretlerden bazılarının adını alacağız. Merak eden arkadaşlar kitabı alıp geniş bilgi edinebilirler.

Türk oldukları halde Kürtçe konuşan Türkmen aşiretleri: "Abdalan, Acem, Alaaddinli, Alikan, Anter, Balkanlı, Beritanlı, Celali, Cibran, Gani, Karakeçili, Koçgiri/Koçkırı, Kubat/Kubatlı, Pirsultanlı, Şemsikan/Şemsikanlı, Zilan, Şirvan, İzollu, Lolan Bucak/Bucaklı."

*

Ali Rıza Özdemir'in kaleme aldığı "Kayıp Türkler" adlı bu eser Kripto yayınlarından 2013 yılında çıktı ve daha sonra birçok baskı yaptı.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları