Kredi kartı olanlar dikkat 'Bu kişilerin tüm limitleri kapatılacak'

Kredi kartı olanlar dikkat 'Bu kişilerin tüm limitleri kapatılacak'
Bankalar harekete geçti kredi kartı kullananlar dikkat! Bu kişilerin tüm limitleri kapatılacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda kredi kartlarına yönelik kısıtlama sinyalleri vermesiyle birlikte bankalar harekete geçti. Müşterilerin kart ekstrelerinde limit kısıtlama uyarıları yer almaya başladı. Bu uyarıları dikkate almayanların kredi kartı limitlerinin askıya alınacağı bildirildi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar'ın kredi kartlarına yönelik kısıtlama çağrılarının ardından, ekonomi yönetimi, TCMB Başkanı Fatih Karahan aracılığıyla piyasalara ilk duyuruyu yaptı.

YENİ SINIRLANDIRMALAR GELECEK

Karahan, 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda parasal sıkılaşma adımlarını desteklemek amacıyla kredili işlemlere yeni sınırlamalar getirilebileceğini açıkladı. Kredi kartı harcamalarındaki artış trendinin Aralık ayından itibaren takip edileceğini belirten Karahan, bu eğilimin devam etmesi halinde çeşitli yeni uygulamaların hayata geçirilebileceğini vurguladı.

Kredi kartlarına yönelik bu tür adımların gerekçesi ise sonradan ortaya çıktı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan liderliğindeki banka, faiz artırımlarına rağmen kredi kartı faizlerini kontrol altına almak amacıyla tavan uygulamasına gitmişti. Bu durum, kart sahiplerinin daha yüksek faiz oranlarından getiri elde etmek için nakit avans çekmesine ve bu parayı daha yüksek getiri sağlayan alanlara yatırmasına yol açmıştı.

BANKALAR MESAJ GÖNDERDİ

Normal şartlar altında, bankaların nakit avans ve kredi kullanımlarında uyarı ekranında yazan ibareler, bu kez kısa mesaj ve kart ekstresi ile tüm kullanıcılara gönderildi. Son gönderilen uyarı mesajıyla, bu yöntemi kullanan müşterilerin kredi kartı limitlerinin tamamen askıya alınacağı bildirildi. Bu durum, bankaların kısa mesaj ve kart ekstreleri aracılığıyla tüm kullanıcılara iletilerek, müşteriler arasında bir miktar panik yarattı.

Garanti BBVA tarafından müşterilere gönderilen mesajda, "Kredi kartınızla döviz/altın/kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limitini aşma için işlemler ile sistem dışına para çıkarılmasına yönelik işlemler nedeniyle kartınız kapatılabilir." ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.