Merkez Bankası'ndan flaş talimat 'O uygulama artık tamamen yasaklandı'

Merkez Bankası'ndan flaş talimat 'O uygulama artık tamamen yasaklandı'
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan tüm bankalara flaş talimat geldi. O uygulama artık tamamen yasaklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), önceki aylarda bankalara ilettiği talimatla Kıymetli Madenler (KKM) hesaplarındaki paraların "Dönüşüm hedeflerine" dahil edilmesi yasaklandı. Bu kararın ardından, bankalar hedefleri yakalayabilmek ve ceza almamak adına KKM müşterilerine rekor seviyede TL mevduat faizi teklif etmeye başladılar. TCMB'nin 2023 yılının son döneminde aldığı bu kararın uygulanması tüm bankalarda başladı.

TAMAMEN YASAKLANDI

Merkez Bankası, TL dönüşüm payı hedeflerini tutturamayan bankalara ciddi cezalar uygularken, bu hedefleri yakalamayı zorlaştıracak yeni bir adım attı. Başlangıçta 'liralaşma' olarak sunulan ancak sonradan değiştirilen kararla TCMB, KKM hesaplarında bulunan paranın artık Türk lirası olarak kabul edilmeyeceğini açıkladı. Bu durum, bankaları oldukça zor bir duruma soktu ve ceza ödemekten kaçınmak isteyen bankalar, KKM'den çıkış yapmaları karşılığında müşterilerine rekor seviyede mevduat faizi sunmaya başladılar.

Son haftalarda faiz oranları iki puan yükselerek yüzde 50'nin üzerinde seyretmesine rağmen, birçok banka halihazırda 1 milyon TL ve üzeri bakiyesi bulunan KKM müşterilerine yüzde 57'nin üzerinde faiz teklif ediyor.

AMAÇ CEZA ALMAKTAN KURTULMAK

Bu uygulamanın amacı, KKM'den çıkış yapacak müşterilerin döviz tevdiat hesaplarına yönelmek yerine doğrudan TL mevduat hesaplarına geçmelerini sağlamak ve bankaların bu sayede TL dönüşüm payı hedeflerini tutturarak ceza almaktan kurtulmalarını sağlamaktı. Ancak, yüksek faiz teklifleri KKM müşterileri için oldukça cazip hale geldi.

Yüksek orandaki tekliflerin ardından müşterilerin KKM'den çıkışı hızlanırken, sistem son 1 haftada yüzde 3.1 oranında bir düşüş yaşayarak tüm zamanların en yüksek çıkışını yaşadı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.