Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Koray Sevindi 'Sinema'yı yazdı

Sinema, kitlelere ulaşma ve onlara mesaj verme aracı olarak yıllardır gündemdeki yerini korumaktadır. Türk halkı eskisi kadar olmasa bile dijitalleşmeye rağmen yine sinemaya gitmeyi, sinema salonlarını tercih ediyor.

*

Sinemanın tarihi gelişimi, topluma yansımaları gibi konularda yüzlerce makale ve kitaplar yayınlanmaktadır. Sinema üzerine daha önce "Sovyet Propaganda Animasyonları" ile "Yeşilçam''da Kötü Adam" kitaplarını kaleme alan film yapımcısı, akademisyen Koray Sevindi''nin şimdi üçüncü yapıtı "Sinemayı Yazmak" okurla buluştu. Sevindi, kitabından bahsederken "2010 yılından itibaren çeşitli sinema dergilerinde, akademik mecralarda ve sinema platformlarında yazdığı yazılardan oluştuğunu" ifade ediyor. Sevindi, makalelerinde, ''sinema üzerine yaptığı yorumlar, film incelemeleri, yönetmen portreleri ve kitap incelemelerine'' değindiğini belirtiyor. Urzeni yayınevinden çıkan kitabın son bölümünde ise yazarla yapılan röportajlar yer alıyor.

*

Pratik anlamda sinemanın içinde olduğunu, buna rağmen bir sanat dalını yazı formuna indirgemek ve üzerine bir şeyler söylemenin çok kolay olmadığını ifade eden Koray Sevindi, "İmkansızlığın getirdiği yaratıcılık: Fantastik Türk Sineması" başlıklı makalesinde şöyle diyor: "Yeşilçam sineması, 1960 ve 1970''lerde yoğun olarak sinemanın sanatsal tarafından ziyade ticari yönüne odaklanarak gişe başarısını önceleyen popüler filmler üretir. Günümüzde de etkileri devam eden bu sinema, benzersiz olma kaygısı gütmeden, yinelemelere dayanan ve melodramatik unsurlar barındıran senaryolara yaslanarak halkın duygularını etkin ve yoğun biçimde kullanır. Seyirciyle kolay bir şekilde iletişim kurarak onları sinema salonlarına çeker ve oldukça önemli bir endüstri oluşturur."

*

1987 yılında İstanbul''da doğan Koray Sevindi, İTÜ''de ve Boğaziçi Üniversitesi''nde mühendislik okudu. ABD''de New York Film Academy''de film yapımı üzerine eğitim aldı. Doktorasını Marmara Üniversitesi Sinema Bilim Dalında tamamladı. ''Umutsuz Vaka'' adlı animasyon film yaptı. ''Kavuşma'' adlı filmi festivallerde gösterildi. Belgesel film ''Kafa''nın senaryosunu kaleme aldı. Kısa filmi ''Ekmek'' çok beğenildi ve birçok ödüle layık görüldü.

Koray Sevindi''nin daha birçok çalışması var.

Esen kalın.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları