Kışın bunu yapmaktan kaçınmayın

Kışın bunu yapmaktan kaçınmayın
"Kışın bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli olan besinleri anlatan Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, "Bağışıklık sistemine olumlu etkileri bilinen A ve C vitamininden zengin sebze-meyveler, çinko ve demir içeren kırmızı et ile kabuklu yemişler, selenyum ve Omega-3 bakımından zengin deniz ürünleri tüketimi, immün sistemi desteklemede faydalı olabilir” açıklamasında bulundu.

Son bir haftadır kış mevsiminin etkisinin artmasıyla birlikte soğuk hava, beraberinde çeşitli hastalıkları getiriyor. Uzmanlar, bu dönemde bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla bazı besinlerin tüketilmesini öneriyor. Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, kışın bağışıklık sistemini güçlendirmek için etkili olabilecek beslenme önerilerinde bulundu.

“ALKOL VE SİGARA BAĞIŞIKLIĞI ZAYIFLATIYOR”

Dyt. Kara, bağışıklık sisteminin, vücuda giren zararlı maddelerle savaşan ve hastalıklara karşı koruyan bir reaksiyon sistemi olduğunu belirtti. Bu sistemi zayıflatabilecek faktörleri şöyle sıraladı: Kötü beslenme alışkanlıkları, yetersiz vitamin, mineral ve protein alımı, alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı, kimyasal ilaç alımı, serbest radikallere maruz kalma (radyasyon), yeterli temizlik önlemlerine dikkat etmeme, hava kirliliğine maruz kalma, yetersiz egzersiz ve hareketsizlik, aşırı kilo, obezite, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, düzensiz uyku, yetersiz güneş ışığından faydalanmama, UV ışınlarına maruz kalma, sık sık değişen sıcaklık koşullarına maruz kalma.

"YAŞAMIN HER EVRESİNDE ÖZEN GÖSTERİLMELİ"

Kara, bağışıklık sisteminin yaşamın her evresinde özenle korunması gerektiğini belirterek, "Yaşlılarda bağışıklık sistemi daha zayıftır ve hastalıklar daha kolay yerleşir. Bazı durumlarda bağışıklık sistemi çökerek hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle, bağışıklık sistemini güçlendirmek için bebeklikten itibaren hayatın her aşamasında dikkat ve özen gösterilmelidir. Bağışıklık sistemini desteklemek adına doğadan elde edilen besinlerin tüketimi, vücut fonksiyonlarını yerine getirmek için gerekli maddelerin alınmasını sağlar" dedi.

“BESLENME VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ARASINDA İLİŞKİ VAR”

Beslenme ile bağışıklık sistemi arasında güçlü bir ilişki bulunduğuna dikkat çeken Kara, "İnsan yetersiz ve dengesiz beslenirse, vücuda enfeksiyonlar kolayca girebilir ve bağışıklık fonksiyonlarının tepkisini azaltabilir. Bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işlev görebilmesi için gerekli olan makro ve mikro besin öğelerini önerilen miktarlarda tüketmek önemlidir” ifadelerini kullandı.

“BAĞIŞIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER”

Bağışıklık sistemini güçlendirebilecek vitaminlere ve minerallere vurgu yapan Kara, "Bağışıklık sistemine olumlu etkileri bilinen, A ve C vitamininden zengin sebze-meyveler, çinko ve demir içeren kırmızı et ile kabuklu yemişler, selenyum ve Omega-3 bakımından zengin deniz ürünleri tüketimi, immün sistemi desteklemede fayda sağlayabilir. Ayrıca probiyotik içeren fermente yoğurt, ayran ve kefir gibi ürünler de bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Ancak, bu besinleri dengeli bir şekilde tüketmek önemlidir” dedi.

Beslenme ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiyi vurgulayan Dyt. Kara, “İnsanlar yeterli ve dengeli beslenmediklerinde vücutları enfeksiyonlara daha açık hale gelir. Bu nedenle, bağışıklık sistemini koruyabilmek ve güçlendirebilmek için gerekli vitamin ve minerallerin alımına özen gösterilmelidir" açıklamasında bulundu.

“TAKVİYE KULLANIMINDA UYARILAR”

Kara, takviye kullanımının kişisel özelliklere uygun şekilde yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Takviye kullanan bireyler, bu takviyeleri kullanmadan önce beslenme alışkanlıkları ve varsa haricen kullanılan ilaçlar hakkında uzmanlarına danışmalıdır. Aksi halde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Unutulmamalıdır ki, hemen hemen bütün ilaç ve takviyelerle birlikte alkol ve greyfurt suyu tüketimi, ciddi olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle takviye ya da ilaç kullanılırken alkol ve greyfurt suyu tüketimine dikkat edilmelidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

558453145-h-1024x700.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.