Pazartesi günü maraton başlıyor Asgari ücrette kim ne kadar istiyor

Pazartesi günü maraton başlıyor Asgari ücrette kim ne kadar istiyor
2024 yılına sayılı günler kaldı. Bunun üzerine çalışanlar, asgari ücreti belirleyecek toplantılar için 11 Aralık'ı merakla bekliyor. Türk-iş, DİSK taleplerini açıklarken, iş dünyası da görüşünü belirtmişti.

Haberglobal'de yer alan habere göre; Asgari ücret, sadece asgari ücretle geçinenleri değil, tüm çalışan kesimini etkileyen önemli bir konudur. Asgari ücrete yapılacak zam oranı, genel olarak tüm çalışan maaşlarına yansır. Asgari ücret toplantılarının sonuçlanması için son tarih 31 Aralık'tır. 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak asgari ücret zammı, bu tarihe kadar Resmi Gazete'de yayımlanmalıdır.

2023 yılında ilk 6 aylık enflasyon beklentilerin üzerine çıkınca, hükümet çalışan ve işveren kesimiyle bir araya gelerek ikinci bir enflasyon zammı gerçekleştirmişti. Bu sayede asgari ücret 11,402 TL'ye yükselmişti. Bakan Işıkhan, önümüzdeki yıl enflasyonun düşeceğini ifade ederek, "Temmuz'da ikinci bir toplantı yapmayacağız, ikinci zama gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor çünkü." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Yılbaşında çalışanlarımızın ücretlerinde hem genel ekonomik dengeyi sarsmayacak hem de onların kayıplarını telafi edecek bir artış yapılacak. İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi yormayacak ve istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret seviyesi hedefiyle bu süreç yönetilecek." şeklinde konuştu.

İşçi sendikalarının beklentileri arasında, açlık sınırının altında bir artış kabul etmemek bulunuyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, açlık sınırının teklif edilmesi halinde masadan kalkacaklarını belirtti. Hak-İş Başkanı Yunus Değirmenci, asgari ücretin geçim koşulları göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, tek bir zam yerine daha adil bir artış önerdi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise rakam söylemediklerini, insanca yaşanacak bir ücret istediklerini belirtti.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretin enflasyon ve ekonomik dengeler gözetilerek belirlenmesi gerektiğini söyledi. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise asgari ücretin, çalışanları ezdirmeyecek bir oranda artması gerektiğini vurgulayarak, "Asgari ücrete yapılacak olan artış, fabrikalarda alın teri akıtan fakat asgari ücretin biraz üzerinde çalışan milyonlarca çalışanı da etkilemektedir." dedi.

Asgari ücret belirlenirken enflasyon ve GSYH büyüme oranlarının dikkate alınması gerektiğini savunan Asmalı, reel sektörün daha sağlıklı fiyatlandırma yapabilmesi ve çalışanların satın alma gücünün korunması için kalıcı bir formül bulunması gerektiğini ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.