Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Kırım Derneği'nde Türk yurtları müziği konseri

Müzisyen Bünyamin Aksungur, İstanbul Kırım Tatar Türkleri''nin geleneksel Cuma konferansları çerçevesinde düzenlediği programda konser verdi. 3 Şubat 2023 tarihinde "Turanname: Türk dünyasında müzikle seyahat" konulu konseri seçkin bir davetli topluluğu takip etti.

Bünyamin Aksungur, müzik ziyafetinde "Yemen, Çanakkale, Güzel Türkistan" başta olmak üzere tüm Türk yurtlarının türkülerini seslendirdi.

Aksungur konser öncesi yaptığı konuşmada müzik dilinin konuştuğumuz dil kadar önemli olduğunu belirterek "Türk milletinin olmazsa olmaz birinci tarifi Türkçedir. Sazın ve nağmelerin de Türkçesi var." dedi.

Herkeste ABC olduğunu belirten Aksungur, "Ama Yunan da farklı biz de farklı Arap da farklıdır. Nağmelerden türkülerin hangi topluma ait olduğunu anlıyoruz." ifadelerini kullandı.

*

Programdan ayrılırken Kırım Derneği''nin bir dönem çıkardığı Bahçesaray dergisi konuklara dağıtıldı. Ayrıca Müstecip Ülküsal (1899-1996)''ın Kırım Yolunda Bir Ömür adlı anılarından oluşan kitap hediye edildi.

Şimdi bunları kısaca tanıtalım.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten öncülüğünde yayımlanan Bahçesaray dergisi, başta Kırım olmak üzere Türk yurtlarındaki siyasal ve kültürel gelişmelerden bahsetmekte, Kırım''da işgalin ilk gününden beri devam eden insan hakları ihlallerini başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya duyurmaya çalışmaktadır.

Bahçesaray dergisinin sayfalarında Emine Demirbaş, Bilgenur Uslu, Ferit Toplu, Sena Mertol, Fatih Erge''nin arasında olduğu çok sayıda yazarın makaleleri yer almaktadır.

Kırım Yolunda Bir Ömür

Kırım Türklerinin mücadelesini anlatan araştırmacı yazar, eğitimci Müstecip Ülküsal''ın anılarıdır.

Kitabın takdim yazısını Hakan Kırımlı kaleme alırken, Müstecip Ülküsal (Romanya''daki adıyla Müstecip Hacı Fazıl) hakkında önemli bilgiler vermektedir.

Kırımlı, Ülküsal''dan bahsederken "O, hem doğum yeri olan Romanya Dobruca''sında, hem anavatanı Kırım''da ve hem de hicret ettiği Türkiye''de yaşamış ve millî faaliyette bulunmuş bir şahsiyet olarak diğer milli aktivistlerden çok daha geniş görgü ve tecrübe sahibi olma imkânını bulabilmiştir" diyor.

Kırımlı ayrıca, Müstecip Ülküsal''ın Emel dergisinin kurucusu ve bilfiil nâşiri olduğunu anımsatmaktadır.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi Yayınları arasında 1999''da Ankara''da yayımlanan Kırım Yolunda Bir Ömür adlı eser 424 sayfadır. Kitabın sonunda Kırım Türklerinin faaliyetlerini görsel olarak anlatan fotoğraf albümü yer almaktadır.

Müstecip Ülküsal''ın İkinci Dünya Savaşı''nda 1941-1942 Berlin Hatıraları ile Kırım Türkünün Faciası ve Kurtuluş Dâvası adlı iki yapıtı daha bulunmaktadır.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları