Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

"Kerkük Matbuat Tarihi"

Yazının başlığı, Irak Türklerinden yazar Ata Terzibaşı'nın kaleme aldığı kitabın adıdır.

Kerkük, Doğu Türkistan ve Kırım, bizim neslin çok küçük yaşlarda ocaklarda öğrendiği Türk yurtlarından bazılarıdır. Türkmenlerin çektiği çileyi her platformda tanıtan Nefi Demirci'nin Kerkük'le ilgili yıllar önce okuduğum "Mum Kimin Yanan Kerkük" adlı yapıtı, benim bu Türk coğrafyasına yakın ilgi duymama neden olmuştur.

Araştırmacı yazar Necip Hablemitoğlu (1954-2002)'nun "Türksüz Kırım Yüzbinlerin Sürgünü" adlı eseriyle Doğu Türkistan hakkında kaleme alınan tüm kitaplar ve daha başka eserler Türkiye dışındaki soydaşlarımızla bir gönül köprüsü kurulmasına yol açmıştır. Bugün size Irak Türklerinden fikir adamı, avukat Ata Terzibaşı'nın kaleme aldığı "Kerkük Matbuat Tarihi" adlı yapıtını tanıtacağım. 

*

Kerkük Vakfı’nın İstanbul'da 2005 yılında yayınladığı bu eser, Türkmen toplumunun basın yayın alanında yaptığı çalışmalara değinmektedir. Vakıf tarafından yapılan sunuş yazısında Bağdat'ta "Zevra" adlı ilk gazetenin 15 Haziran 1869 tarihinde yayınlandığı belirtiliyor.

Terzibaşı, iki ciltlik bu eserinde, 1985 yılına kadar Kerkük'te çıkan gazete, dergi ve mecmualar ile matbaalar hakkında bilgi veriyor. "Krallık Devrinde Kerkük Matbuatı" başlığı altında “Kerkük gazetesi”, “Gâvurbağı gazetesi”,  “İleri gazetesi”, “es-Sekafet-ül Hadise Mecmuası”, “Afak gazetesi”, “el Vahde gazetesi”, “Sada'ş Şimal gazetesi”, “Şafak dergisi”, “Sada'ş Sebap “dergisi” tanıtılıyor.

"Cumhuriyet Devrinde Kerkük Matbuası" başlıklı bölümde de, “Beşir gazetesi”, “Gâvurbağı gazetesi”, “Re'yül Ahali gazetesi”, “er Rebi' mecmuası”, “en Nahza gazetesi”, “el  Arin mecmuası”, “el Amil-ül İştiraki gazetesi” ve diğerlerinden bahsediliyor.

Kitapların bazıları ise şöyle: "Umdet'ul  Kavaid", "Vesile-i Hüsnâ", "Arabi Dersleri", "Asar-ı Hasen", "Tasrifü'z Zincani", "Siracu't Talibin."

*

Ata Terzibaşı kitabını şöyle tanıtıyor: "Birinci Dünya Savaşına değin basılan kitaplar nadir olmak bakımından bunları tanıtmada ayrıntılı bilgiler verdiğim halde yakın zamana ait kitapların sayısı bir hayli kabarık olduğundan bunların sadece bibliyografik hüviyetlerini tespit etmekle yetindim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları