Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Kemal Çapraz'ı hatırlamak

Yurduna ve ulusuna hizmet eden idealist kişiler, uçmağa vardıktan sonra da hayırla yad edilir ve anılırlar. Bunlardan biri de rahmetli Kemal Çapraz'dır. Yakından tanıdığım, çok sevdiğim bir gönüldaşım olup, onu her gördüğümde Türk dünyasını hatırlardım. Ömrünü bu uğurda harcadı. Gezmediği Türk yurdu kalmadı, bana bir kez "Sadece Doğu Türkistan'a gidemedim, Uygur Türkleri hakkında yaptığım çalışmalardan dolayı oraya gidişim yasak. Çin yönetimi izin vermiyor" demişti.

"Türkiye Kültür Ocağı Derneği", "Türkmenistan Türkleri ile Dayanışma Derneği", "Turan Kültür Vakfı" kurucuları arasında yer aldı. 2000 yılında kurucusu olduğu Basın Birliği Derneği başkanlığını yürüttü. Aylık 'Ufuk Ötesi' gazetesi ve 'Ufukötesi Yayınları'nı kurdu.16 Eylül 2008 tarihinde İstanbul'da bir otomobilin çarpması sonucu yaşama veda etti.

*

Genç gazetecilerden, Kemal Çapraz'ın öğrencisi olarak gördüğümüz Bayram Akcan, çeşitli gazete ve dergilerde çıkan yazılarını toplayıp "Kemal Çapraz'ın Kaleminden Türk Dünyası" adıyla yayınlanmasını sağladı. Akcan, kitabın önsözünde kitabı tanıtırken şöyle diyor: "Elinizde tutmuş olduğunuz bu eser, çok genç denilebilecek bir yaşta vefat eden bir gazetecinin, bir vatanseverin hayatının kısa bir özetidir aslında... Bu kitap için, Kemal Çapraz'ın ülküsünün kitaplaştırılmış hali, ya da onun Türk dünyası için çarpan yüreğinin kitabî sûretidir diyebiliriz. Çünkü, Kemal Çapraz'ı tanıyan herkes onun bütün ömrünü şahsi arzularını bir tarafa bırakarak, Türk Dünyası için, Türklük için çalışmakla geçtiğine şahadet edecektir."

Kitabın giriş kısmında zaten Çapraz'la yapılan röportaj yer alıyor. Çapraz, şöyle diyor: "7 Türk cumhuriyeti ve 30'a yakın bağımsızlık mücadelesi veren Türk topluluğunu karış karış dolaştım. 250 milyonluk Türk coğrafyası üzerinde çok önemli araştırmalar yaptım. Ve bunu kamuoyuyla, okuyucularımızla paylaştım."

*

Kemal Çapraz'ın yazılarından oluşan Bayram Akcan'ın hazırladığı kitap, Türk Dünyası hakkında çalışmalar yapan araştırmacılar için bir kaynak niteliğinde. Biz eserin öneminin daha iyi anlaşılması için bazı başlıkları köşemize alıyoruz:

"Unuttuğumuz Vatan Çuvaşistan", "Yaralı Ceylan Azerbaycan", Hürriyete Akan İdil", "Romanya'da Türk İzleri", "Doğu Türkistan Türklerinin Lideri İsa Yusuf Alptekin: Yalnızız", "Atatürk Bozkurt'u Devlet Arması Yapacaktı", "Yurdunu Kaybeden Adam: Cengiz Dağcı", "Türk Dünyasının Büyük Önderi Elçibey'i Kaybettik", "Türk Dünyasına Başbuğ Mührü", "Vatandaş Denktaş İle Mülakat", "İran Türkmenleri", "Sadık Ahmet'in Ardından", "Kemal Çapraz'dan Türk Dünyası Köşe Yazıları"

*

Ne diyelim, 'göç buyruğu' büyük yerden.

Durağı cennet olsun

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları