Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Karkın'da tandır ekmeğinin yapılış öyküsü

Çumra Kültür ve Sanat Topluluğu adına Sadık Gökce, Sedat Ulupınarlı, Anuş Gökce''nin birlikte hazırladıkları Yenigün gazetesinin ilavesi 9 Bin Yıllık Delikanlı Çumra, 28 Ocak 2023 tarihli sayısında kapak konusu olarak "Karkın''da tandır ekmeğinin sıcak yolculuğunu" seçti. 

Önce tandır nedir onu öğrenelim. Belki bilmeyenler olur. Türk Dil Kurumu Sözlüğünde tandır, "Yere çukur kazılarak yapılan bir fırın türü" olarak tarif edilmektedir.

Tandır ekmeğiyle ilgili makaleyi Elife Yılmaz Mısral kaleme almış. Kızgın çömlekle, soğuk hamurun sıcak buluşmasıyla tandır ekmeğinin öyküsünün başladığını belirten Mısral, Çumra Yörükleri Derneği ile birlikte Karkın Muhtarı Ekrem Kandemir ve ailesinin misafiri olarak gittiklerinde tandırın serüvenini gördüğünü ifade ediyor. Elife Yılmaz Mısral, daha sonra tandır ekmeğinin yapılışını akıcı bir üslup ile anlatıyor.

Metin Eren ise İlkokul yılları ve ilk öğretmenim başlıklı yazısında ilkokul yıllarından bahsederken öğrencisi olduğu Özgül öğretmeni tanıtıyor, bir anısını okurlarıyla paylaşıyor: 

"Öğretmenimiz beni kitaplık koluna seçti. Dolabın anahtarını da bana verdi. Kediye ciğer teslim etmek gibi bir şey… Kitap alanları bir deftere kaydediyor, kendim istediğim kitabı eve götürüp okuyordum. ''Kibritçi Kız'' da ağladım, ''Kaptan Grant''ın Çocukları''nda bir şişede bulduğum bir imdat çağrısının peşinden denizlere açıldım, Pinokyo''dan yalan söyleyince burnumun uzayacağını öğrendim."

9 Bin Yıllık Delikanlı Çumra''nın bir diğer yazarı ise Anuş Gökce. Gökce makalesine "Dünü ve bugünüyle Dinlendik"  başlığını koyarken herkesin Çumra ile ilgili çocukluk hatıralarını, okul ve gençlik hatıralarını yazdığını belirterek Çumra ile bir geçmişi olmadığı için 1991 yılı 30 Haziranında Gökce ailesine dâhil olduğu Dinlendik köyünü anlatıyor.

Anuş Gökce''nin verdiği bilgiye göre, Dinlendik köyü 1533 tarihli Karaman Eyaleti tahrir defterinde 17 hanelik bir köy olarak geçiyor. Birçok defa köy boşalmış aradan elli yıl geçmeden yeniden köye geri dönüşler başlamış. Gökce ailesi bunlardan biri. Sarıkeçili Yörüklerinden. Büyük Dede ise ''Gollu'' lakablı Mehmet Gökce Sodur ise dayısının yanında yetişmiş biri. Bu arada ''Gollu'' teriminin açıklaması yapılsa iyi olurdu.

Dinlendik köyü hakkında önemli bilgiler veren Anuş Gökce, Çumra ilçesi ve Dinlendik köyündeki halk ağızlarından bahsederse yararlı olur.

Vahdet Kaya ise memleketi Çumra''nın kendisi için çok büyük bir anlam ifade ettiğini belirterek güzel ilçeyi ülke genelinde tanıtmak maksadıyla 2017 yılında ''Cehennem Odunları'', 2020 yılında ''Karanlıkta Kaybolanlar (Bir Deist Bir Ateist Bir de İmam) ve bu yıl ocak ayında yayınlanmış Boşlukta Savrulanlar (Bana faşist, kardeşime komünist dediler) romanlarını yazdığını belirtiyor.

Kaya, makalesinde ayrıca yetişmesinde emeği olan ilkokul öğretmeni Tankut Yüksel ile çok sevdiği çocukluk arkadaşı Hasan Kaplan ile ilgili anılarından bahsediyor.

Sedat Ulupınarlı ise Belediye Başkanlarımız başlıklı yazı dizisine devam ediyor. Makalenin üçüncüsünde Faik Şenyıl ve Ali Doğan başkanların biyografik bilgisi ve çalışmaları hakkında okura bilgi verdiği görülüyor.

Yenigün gazetesinin ilavesi Çumra''nın bu sayıdaki şair ve yazarları ise Sadık Gökce, Uğur Köfe, Halime Doğru, Fatma Bardakçı, Ali Emre Sucu, Nuri Göksel İnan.

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları