Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Kardeş kalemler dergisinden deprem özel sayısı

Aylık Avrasya edebiyat dergisi kardeş kalemler, Mart 2023 tarihli 195. sayısında dosya konusu olarak 6 Şubat''ta meydana gelen depremi seçti.

Editör Yakup Ömeroğlu dergi adına yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin her yurttaşımızı etkilediğini belirterek şöyle diyor: "Dergimizin ilk sayfalarında zelzelenin büyüklüğünü anlatabilmek için kısa notlar ve kıyaslama notları hazırladık. Türkiye''nin zelzeleden etkilenen depreme maruz kalan coğrafyası dünyadaki bazı ülkelerin yüzölçümünden daha geniş nüfusu ise pek çok ülkeden daha kalabalık."

Deprem dosyası için şair ve yazarların destek verdiğini anlatan Ömeroğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Biz de imkânlarımız ölçüsünde bu şiirleri ve yazıları bir araya getirmeye çalıştık. Karşımıza Türk dünyasının acısıyla, kardeşinin kederiyle kavrulan yüreği çıktı."

Necdet Ekici''nin Gönül Feneri adlı eseri depremi yaşayan bir yazarın kaleme aldığı hikaye olması bakımından dikkat çekerken, Osman Çeviksoy''un da Eski ve Değerli ya da Azrail''den Kaçan Adam isimli hikayesi de hatıralardan izler taşıması adına özel bir yere sahip. Makedonya ve Kosova''dan gelen hikâyeler depremde yaşanan felaketin acılarının evlad-ı fatihan tarafından ne kadar yakın hissedildiğini hissettiriyor. Nurullah Çetin''in değerlendirme yazısı, Emine Özgenç''in hayatla dertleşen yazıları deprem dosyasına katkıda bulunuyor. Azerbaycan''dan Şahane Müşvik, Kazakistan''dan Nurgali Yusipbay, Kırgızistan''dan Muhittin Gümüş, Özbekistan''dan Bahtiyar Abdulkerimov, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Çuvaşistan''dan yazarlar deprem dolayısıyla gönderdikleri taziye mesajları, şiirler ve yazılarla Türkiye''nin deprem acısını paylaşıyorlar.

Yirmi yıla yaklaşan yayın hayatında pek çok özel sayı hazırlayan kardeş kalemler dergisi ilk kez 228 sayfalık bir hacimle çıkarken, 6 Şubat deprem özel sayısı ile Türk dünyasının acıyla birleşmesinin bir belgesi olarak yer alıyor.

Esen kalın.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları