Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Karasioğulları

Balıkesir ve Çanakkale''de kurulan bir Türk beyliğidir.

Anadolu fâtihlerinden Melik Danişmend Gazi neslinden uç beği Karasi (Karesi) Bey''dir. Karesioğulları''nın şecereleri Dânişmendliler''e dayanmaktadır.

Selçuklu uç beyi Kalem Bey ile oğlu Karasi Bey Bizanslılar''ın Erdek, Biga, Edremit, Bergama gibi şehirlerini fetheder, Balıkesir, Bergama ve Çanakkale topraklarının büyük bir kısmına hâkim olurlar. Karasi Bey, babasının ölümünden sonra Balıkesir''de çöküş halindeki Selçuklu Devleti''ne karşı bağımsızlığını ilân ederek kendi adını taşıyan beyliği kurar. Karasi Bey zamanında beyliğin gücü giderek artar. Onun ölümü üzerine yerine oğlu Yahşi Bey geçer.

Saruhan ve Osmanlı beylikleriyle komşu olan Karasioğulları''nın topraklarını genişletme imkânı daha çok Ege adaları ve Rumeli sahillerinde olur. Yahşi Bey idare merkezini Bergama''ya taşır. Kardeşi Demirhan Bey''i de Balıkesir''in idaresiyle görevlendirir. Karasi Bey''den sonra beyliğin büyük kısmına Demirhan sahip olur. Bergama ve havalisi ise kardeşi Yahşihan''a ait olur. Dursun Bey ise Osmanlı Devleti hükümdarı Orhan Gazi''ye sığınır.

Kaynaklara göre, Yahşihan 1343 yılından önce ölmüştür. Orhan Bey zamanında beylik Osmanlı Devletine bağlanır (1359).

Karasi emirlerinden Hacı İl Bey, Ece Halil, Gazi Fazıl ve Evrenos Beyler Osmanlı Devleti emrine girip önemli hizmetlere imza atarlar.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları