Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Karamanoğulları

Karamanoğulları, Oğuzlar''ın Afşar boyuna mensuptur. Karaman oymaklarından bir bölümü 1228 yılında Anadolu''ya gelerek Türkiye Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat tarafından Ermenek çevresine yerleştirilir.

Oymak başı ''Nûr Sûfi'' diye anılan Nureddin Bey, Baba İshak''ın fikirlerinden etkilenerek mürit olur başında bulunduğu topluluğun yönetimini ise oğlu Kerimüddin Karaman''a bırakır. Karaman da Türkmen beylerini çevresine toplar. Taşeli ve İçel taraflarına akın düzenler Çukurova Ermeni kontunu iki kez bozguna uğratarak yüzlerce Ermeni''yi esir alır. Selçuklu Sultanı IV. Kılıç Arslan bu zaferler dolayısıyla Kerimüddin Karaman''a Ermenek''i verir. Ermenek Beyi unvanını alan Kerimüddin Karaman, Selçuklu Devletinde otorite zayıflığı başlayınca bağımsız hareket etmeye başlar. Karaman Bey ölünce yerine geçen oğlu Şemsüddin Mehmet Bey ise Selçuklu iktidarıyla mücadele eder. Sultan Baybars, Moğollara karşı mücadele edince onun yanında yer alır.

Karamanoğlu Mehmet Bey, 15 Mayıs 1277''de "Divanda/devlet dairesi, dergahta/sarayda, bargâhta/resmi toplantılarda, mecliste/eğlence yerlerinde, meydanda/çarşı pazarda Türkçeden başka dil kullanılmayacak" şeklinde bir ferman yayınlar. Türkmenlerin, Türkçenin geri plana itilmesine karşı çıkmaları bu bakımdan çok önemlidir.

*

Mehmet Bey''den sonra yerine geçen kardeşi Güneri Bey de Moğollar ve Ermenilerle mücadele eder. Güneri Bey''den sonra beyliğin başına geçen kardeşi Mecdüddin Mahmud Bey, Moğol kumandanlarından Kazancuk''u Toros dağlarının geçitlerinde ağır bir yenilgiye uğratır. 1308 yılında Ermenilerle çarpışırken hayatını kaybeder (1307-1308). Yerine geçen Yahşi Bey zamanında Karamanoğulları Konya''yı ele geçirir. Yahşi Bey ayrıca bölgedeki Moğol baskısını kırar.

Öte yandan İlhanlı Hükümdarı Olcaytu, Konya''nın Karamanoğullarının eline geçmesinden rahatsız olur. Çünkü vergi almaktadır. Olcaytu Han, Emir Çoban''dan şehrin geri alınmasını ister. Emîr Çoban, Karamanoğlu Yahşi Bey''i yakalatır fakat öldürmez. Emîr Çoban, oğlu Demirtaş''ı Anadolu umumi valisi yaptıktan sonra İran''a döner. Karamanoğulları''nda ise iç karışıklıklar yaşanır.

*

Karamanoğulları Anadolu''da hâkimiyetin giderek Osmanlılara geçtiğini görünce bu kez Osmanlılara karşı cephe almışlardır. I. Murat ve Yıldırım Bayezit zamanlarında Osmanlılar ve Karamanoğulları arasında savaşlar olur. Yıldırım Bayezit, Konya''yı alarak Karamanoğullarını ortadan kaldırır. Timur yenilgisi üzerine bu kez Osmanlı Devleti''nde taht kavgaları başlar. Karamanoğulları bu fırsatı değerlendirip yeniden toparlanır ve Konya''yı ele geçirerek başkent yaparlar. Karamanoğulları beyliği Fatih Sultan Mehmet döneminde geriler, 1487 yılında ortadan kaldırılır.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları