Kapora bedelini alamayanları sevindirecek haber 'Yargıtay son noktayı koydu'

Kapora bedelini alamayanları sevindirecek haber 'Yargıtay son noktayı koydu'
Kapora bedelini geri alamayan tüketicilere sevindirecek haber geldi.

Tesla marka bir otomobil için ön sipariş bedeli ödeyen Avukat Mehmet Salcıoğlu, bu süreçte aracın fiyatının neredeyse iki katına çıkması nedeniyle siparişten vazgeçme kararı aldı.

Ancak firma tarafından yapılan olumsuz yanıt üzerine Salcıoğlu, hukuki bir mücadele başlattı. Mahkeme süreci sonunda Salcıoğlu, noter onaylı belgelerle desteklenmiş başvurusu üzerine ödediği ön sipariş bedelini geri almayı başardı.

aw132993-02-1.jpg

Bu hukuki süreç sadece Salcıoğlu için değil, aynı durumda olan diğer tüketicilere de umut oldu.

Firmanın sözleşmesinde belirtilen şartlara göre, ilk başvuruda ödenen ön sipariş adı altındaki bedelin iade edilmeyeceği açıkça ifade edilmiş olmasına rağmen, Alaşehirli Avukat Mehmet Salcıoğlu, başvuru anındaki fiyatla karşılaştırıldığında mevcut araç fiyatının neredeyse iki katına çıkmasının, söz konusu siparişi iptal etme kararı almasına yol açtığını belirterek ödediği ön sipariş bedelinin iadesini talep etti.

TESLA firmasının kendisine iade yapmaması üzerine Tüketici Hakem Heyetine başvuran Salcıoğlu haklı bulundu ve icra takibi sonrası yatırdığı 10 bin TL'yi firmadan geri aldı.

aw132993-01-1.jpg

Tüketici Hakem Heyeti, "Sözleşmeyi düzenleyen bir standart şartın 'Münferiden müzakere edildiğini iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlüdür' düzenlemesi gereği dosyada yer alan sözleşmenin ilgili maddesi haksız şart kapsamında yer aldığı değerlendirilmiştir. Ayrıca ülkemizde ve dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar döviz kurundaki öngörülmeyen değişiklikler nedeniyle teslim edileceği belirtilen tarihte, aracın değeri 2 katına çıkmış ve döviz kurundaki değişiklikler sebebiyle sipariş verilen aracın bedeli tüketici tarafından ödenemeyeceği kadar artmıştır. Tüketici Hakem Heyeti, somut uyuşmazlıkta ekonomik şartların aşırı ağırlaşması, sipariş tarihindeki araç fiyatı ile sonradan teklif edilen fiyat arasındaki dövizden kaynaklı fahiş fark olması ve emsal Yargıtay kararlarında da alınan bedelin iadesinin gerektiği anlaşıldığından uyuşmazlık konusu bedelin iadesine ilişkin tüketici talebinin haklılığına karar verilmesi kanaatine varılmıştır" diyerek tüketici lehine karar verdi.

"KORUYUCU VE KAPSAYICI BİR KARARDIR"

Yaşadıklarını anlatan Avukat Mehmet Salcıoğlu, "2023 yılında eşimin adına TESLA firmasından elektrikli bir otomobil siparişi verdik. Bu siparişi verdiğimiz esnada da 10 bin TL ön sipariş adında bir bedel yatırdık. Daha sonrasında mevcut ekonomik şartlar nedeniyle araç bedelinin çok fazla artması nedeniyle bu siparişimizden vazgeçtik. Fakat bu 10 bin TL’lik bedel ilgili firma tarafından tarafımıza iade edilmedi. Bunun neticesinde de tüketici hakem heyetine başvurduk. Tüketici hakem heyeti de bu 10 bin liralık bedelin iade edilmemesinin haksız bir şart oluşturacağı, bu nedenle de tüketiciye geri iade edilmesine yönelik bir karar verdi. Verilen karar da tüketicinin lehinedir. Yapılan icra takibi sonrasında da 10 bin liralık yatırdığımız bedeli geri iade aldık. Tüketici hakem heyetinin bu yönde verdiği karar ilgili bedeli alamayan tüketiciler için bir koruyucu ve kapsayıcı yönde bir karardır." dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.