Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

İstiklal Yolu’ndan Kızılcagün’e

Geçtiğimiz yıl yani bir hafta önce 27 Aralık’ta Ankara’da çok önemli bir etkinlik gerçekleştirildi.  Mustafa Kemal Paşa’nın temsil heyeti ile birlikte 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişinin 101. yılı nedeniyle KIZILCAGÜN heykelinin açılışı yapıldı. Bu heykel TBMM, Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın arasında bulunan büyük meydana yerleştirildi. Anıt heykeltıraş Aslan Başpınar’ın eseri. Böylece meydan gerçek sahibine verilmiş oldu.

Bu arada Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından Kastamonu Üniversitesi yerleşkesinde 21 Ekim 2019 günü bir panel yapıldı.

Avukat Hüseyin Özbek, emekli öğretim üyesi Sadık Erik'in yönettiği "Millî Mücadelenin 100. Yılında İstiklal Yolu ve Yiğit İnebolu" konulu panelde, "Kastamonulularda İstiklal Mücadelesi ve İstiklal Yolu Algısı" konulu bir konuşma yaptı. Özbek, panelde yaptığı konuşmanın metnini bana da gönderdi.

Hüseyin Özbek, Kurtuluş Savaşı'nı anlatırken, bu savaşın cephedeki asker ve cephe gerisindeki halk olmak üzere iki boyutta ele alınması gerektiğini belirtiyor. Özbek, Türk askeri, cephede işgalci düşmana karşı savaşırken, silah, cephane, giyim kuşam, beslenme ve her türlü ihtiyacının nasıl karşılandığının asla unutulmaması gerektiğini anımsatıyor. Kurtuluş Savaşı'nın cephe gerisinin, Türk kadınının olağanüstü özverisiyle yaratılan bir lojistik mucize olduğunu vurgulayan Özbek, o dönem İnebolu-Kastamonu-Ilgaz Hattının, ordunun ihtiyacı olan her türlü malzemenin ve Millî Mücadele'ye katılmak isteyenlerin Ankara'ya ulaşımının en güvenli yolu olduğunu ifade ediyor. Bu yolda, zorlu kış koşullarında, kundaktaki bebesiyle birlikte kağnısıyla mermi taşırken donarak şehit olan Şerife Bacı'nın Türk kadınlarının sembolü olduğunu belirten Özbek, "İstiklal Yolu" olarak anılan İnebolu-Ankara Hattının markalaşması ve millî mücadelenin sembolü olarak Türk millî bilince kazınması gereğine işaret ediyor.

Özbek ayrıca, "İstiklal Yolu" temalı kültürel etkinlikler ve çalışmaların kent özelinde her derecedeki okulların programlarına alınmasının gereğine değinerek şunları söyledi: "Bu millî bir görevdir. Emperyalizmin yıktığı Osmanlı Devleti'nin küllerinden doğan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda bu yolun büyük önemi vardır."

Özbek, konuşmasında ayrıca, İstiklal Yolu ve cephe gerisindeki fedakârlıkları nedeniyle TBMM tarafından Kastamonu'nun hakkının tescil ve teslim edilmesinin gecikmiş bir görev olduğunu belirtti.

Hüseyin Özbek'in verdiği bilgiye göre, panelde ayrıca, Profesör Mehmet Serhat Yılmaz, emekli Albay Atakan Köksal, Dr. Mustafa Eski de, "İstiklal Savaşı'nda Kastamonu'nun Yeri" konusunda bilgi verdiler.

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı olan Hüseyin Özbek, Kastamonu'da doğdu. Çorum Öğretmen Okulu sonrası Erzurum Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü'nde öğrenim gördü. Edebiyat öğretmenliği yaptı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. İstanbul Barosu Yönetim Kurulunda Genel Sekreterlik görevini yürüttü.

Rahmetli Kemal Çapraz'ın (1964-2008) kurduğu aylık "Ufuk Ötesi" adlı gazetede yurt ve dünya sorunları hakkında önemli incelemeleri yayınlandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları