Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

İslâm dünyasında Türkler

Tarih kitaplarına göre, Müslüman Araplar ve Türkler arasında ilk karşılaşma ve çatışmalar yedinci asırda başlar. Bu arada Türkler arasında az da olsa tek başına ya da küçük guruplar halinde Müslüman olanlar görülür. Türk topluluklarından Türgişler, 720 yılından itibaren Müslüman Arapların ilerleyişini sekteye uğratır. Hilafet ise ırkçı Emeviler'den Abbasilere geçer. Abbasiler ise Türklere yakınlık gösterir.

İslam ordularının giderek birçok yerleri fethetmesi ise Çin'i rahatsız eder. Çin büyük bir tehlike olarak gördüğü Müslümanları Orta Asya'dan geldikleri yere sürmek üzere büyük bir ordu hazırlar. Çin ordusuyla Müslüman Araplar 751 yılında Talas'ta büyük bir savaşa girişir. Gelişmeleri takip eden Karluk Türkleri ise, sevmedikleri Çinlilere karşı Arapları destekler ve Müslümanlar Çin ordusunu perişan eder. Böylece Türkistan'ın Çin hâkimiyetine girmesi önlenir. Kaynaklarda 50 bin Çinlinin öldüğü, 20 bin kadarının esir alındığı yazılıdır. Bu olay Türkler ve Müslümanlar arasında bir yakınlığa neden olur. Halife, Türklere İslam'a davet mektupları gönderir. Abbasi ordularında Türkler görev almaya başlar.

Halife Mu'tasım, Türklerin yüksek ahlak üzere olduklarını görünce 'karakterleri bozulmasın' diye Bağdat dışında Samarra kentini kurar. Türkler arasında ilk Müslüman olanlar ise Volga ve Kazan havalisindeki İdil Bulgarlarıdır. İdil Bulgarları, Halife'den kendilerine İslam dinini öğretecek bilginler gönderilmesini ister. Mısır'da kurulan Müslüman Türk devletlerini ise unutmamak gerekir. Bunlar Tolunoğulları ile Akşitler (Ihşidiler)'dir.

Karahanlı Hükümdarı Satuk Buğra Han da 920 yılında Müslüman olurken kendisine bağlı binlerce Türk İslamiyeti seçer. Karahanlılar İlk Müslüman Türk Hakanlığıdır. 960'lı yıllarda Oğuz Türkleri Müslüman olur. Onuncu asrın sonlarına doğru Türklerin hemen hemen tamamı Müslüman olmuştur. Türklerin tek Tanrı'ya inanmaları İslamiyeti seçişlerinin nedenlerinden biridir. Tarihçilere göre, Türkler birçok dini tabiatlarına aykırı gördüğü için kabul etmemişlerdir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları