Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

İslam dünyası saldırıların her türlüsüne tanık oldu

İslam dünyasının hali perişan. İsrail askerleri, Gazze'de insanlıktan çıkmış şekilde sivillere saldırırken son olarak uluslararası medya kuruluşlarının bulunduğu 13 katlı bir binayı füzelerle vurduğu ve binanın yerle bir olduğunu öğrendik.

Biz de, köşemizde konuyla ilgili bir eser tanıtmak istedik.

*

Mısırlı gazeteci yazar Enver el Cündi, "Tarih Boyunca Emperyalizmin Saldırılarına Karşı İslâm" adlı yapıtında, İslam aleminde uyanış hareketlerinin değişik aşamalarda ortaya çıktığını belirterek şöyle diyor "Hicri ondördüncü asır, İslam alemine karşı emperyalizmin her türlüsüne tanık oldu. Saldırı, onüçüncü asırda Fransa'nın Mısır, Tunus ve Cezayir'i işgali ile başladı.

Emperyalizmin saldırılarının iki alanda devam ettiğini belirten Cündi, sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu saldırılar iki alanda devam etmiştir. Birincisi Bizans cephesi ve ikincisi de Mağrip'te İspanya (Endülüs) cephesidir. Bu saldırılar yüzyıllar boyunca devam etmiştir.

Enver Cündi, kitabında bir bölüme "Siyonizmin Emelleri" başlığını koyarken burada 21Ağustos 1969 tarihine dikkat çekerek şu bilgiyi veriyor: "Çağdaş İslam dünyası, uluslararası siyonizmin Beyt'ül Makdis'e egemen olmak için gösterdiği çabaların bir sembolü olarak 21 Ağustos 1969 tarihini, yani Mescid-i Aksa'nın günü asla unutmayacaktır. Bu çabalar 1897 yılından beri süregelmektedir. Bu tarihte Yahudiler 'Ball'  konferansında Filistin'i işgal etme planlarını açığa vurmuş ve peşpeşe gelen aşamalarla bu hedefin gerçekleştirilmesi için batı emperyalizmi nüfuzunun desteğinden yararlanmışlardır. Bu aşamaların en barizi 1917 tarihli Balfourvadi, 1948 yılında İsrail'in kurulması ve 1967 yılında Kudüs şehrini işgal etmesidir."

Enver Cüdi ayrıca, çağdaş siyonizm ve emperyalizmin, "490 yılında Filistin'i işgal eden ve en büyük hedefi Kudüs'ü ele geçirmek olan Haçlı stratejisinin aynısını tekrarlayıp uyguladığını" belirtiyor.

 

*

Enver Cündi'nin İbrahim Sarmış tarafından Türkçeye çevrilen Tarih Boyunca Emperyalizmin Saldırılarına Karşı İslâm" adlı eseri, İstanbul'da 1985 yılında Petek yayınları tarafından yayınlandı. Kitap 10 bölüm halinde hazırlanmıştır. Konuyla ilgilenen araştırmacılar için önemli bir kaynak eser.

*

Yukarı Mısır'da Asyut vilâyetine bağlı Deyrut beldesinde doğan Enver Cüdi, aslen Yemenlidir. Asıl adı Ahmed'dir. İşletme eğitimi gördü. Kitaplarında babasının adını kullanmıştır. 2002 yılında yaşama veda etti.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları