Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

İrevan, solan el değiştiren bir vatan

 

 

 

Yazımızın başlığı Sevil Abbasoğlu İrevanlı'ya ait. Sevil Abbasoğlu, "Kafkaslardaki Kıyım ve Sürgünler" adlı yapıtı, Batı Azerbaycan'da Rus ve Ermenilerin yaptığı soykırım hakkında önemli bilgiler vermektedir.

Yapıt 13 bölüm halinde hazırlanmış olup, "Ruslar'ın Güney ve Kuzey Kafkasya'yı işgali", "Panslavizm", "Türk-Rus Savaşları", "Ermeni İsyanları", "1. Dünya Savaşı", "Kazakistan'da alfabe oyunları", "Batı Azerbaycan Tarihi", "Türkiye'de Ermeni Meselesi ve Ermenilerin Emperyalist Devletlerle İşbirliği", "Aras-Türk hükümetinin kurulması", "Sürülen Türkler", "Türklerin Batı Azerbaycan'dan Sürülme (1948-1953) Sebepleri" gibi birçok ara başlık yer alıyor.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın 2015 yılında yayınladığı eserin Sunuş yazısını vakfın genel başkanı Közhan Yazgan kaleme alırken, Takdim yazısı üniversiteden hocası Kâmil Veli Nerimanoğlu'na ait. Kitabın Türkiye Türkçesiyle yayınlanmasında Dr. Yusuf Gedikli'nin emeği geçti.

*

Sevil Abbasoğlu İrevanlı, kitabı neden kaleme aldığını anlatırken insanın çocukken yaşadıklarını hiçbir zaman unutamayacağını belirterek şöyle diyor: "Ermeni Taşnaklar çocukluk cennetimizi harabeye, hayatımızı cehenneme çevirdiler. İrevan, solan el değiştiren, artık unutamayacağımız bir vatan. Ötesi halen belleğimizde yaşayan kanayan haliyle çocukluk cennetimiz!"

İrevanlı, "Güney Kafkasya'da on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllarda Türklerin yurtlarından sürülmeleri ve sürgün trenlerinde toplu halde yok edilmeleri, Türklere uygulanan bilinçli katliamların seksenli yılların sonuna kadar" pek bilinmediğini ifade ediyor.

*

Biz köşemize yapıttan birkaç bilgi koymayı uygun gördük. Bunlar şöyle:

 

Ruslar, Turan Devleti kurulmasından korkuyor

"Amaç, Kırım'da yapıldığı üzere, Kafkasya'da Türk ve Müslümanların nüfus çokluğu ve siyasi egemenliği yerine Hıristiyanların nüfus çokluğunu ve Rusların siyasi üstünlüğünü geçirmekti. Nüfus politikasının iki esas amacı vardı: Türklerin sürülmesi ve Kuzey Kafkasya'ya Slavların, Güney Kafkasya ve Doğu Anadolu'ya Ermenilerin göç ettirilmesi."

"Kafkasya'da Batı Azerbaycan'ı Türklerden temizleme politikasının asıl amacı şuydu: Ermenileri Kafkasya'da en önemli bölge olan Batı Azerbaycan'a yerleştirmek ve bu bölgede Türksüz Ermenistan Devleti kurarak bu küçük devletle Türkiye, Azerbaycan ve İran arasında tampon bir bölge oluşturmak. Rusların kurmaya çalıştığı bu tampon bölge ileride korktukları bir Turan Devleti'ni önleyecekti. Rusların sinsice yürüttüğü bu politika, Ermenilere Batı Azerbaycan'da Ermeni Devleti kurmaları için fevkalade fırsatlar yarattı."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları