Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Irak Türkmen’e çok görülüyor

Irak’ta Türkmenler yıllardır göz ardı edilmektedir. ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden bir yıl kadar sonra Irak topraklarında nasıl bir oluşum oluşturulacağı yönünde tartışmalar devam ederken Türkmenler yine görmezden geliniyordu. Yıllar sonra yeni yıla girdik ama bugün yine değişen bir şey yok.
Öte yandan Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklarına sahip çıkmasından rahatsız oluyorlar, Ermenistan savaşında Azerbaycan’a destek vermesinden hoşnut olmuyorlar.
Neden?
İsteniyor ki dünya üzerinde ‘Türk’ ulusu diye bir toplum huzur görmesin.
*
Tarihçi Bilal N. Şimşir, Türkmenler hakkında kaleme aldığı yapıtında Türkmensiz bir Irak Federasyonu kurulması için atılan adımlardan bahsederken şöyle diyor:
“ABD’de Irak’ın üçe bölünmesi tartışılırken, Irak’ta da ülkenin beş vilayete ayrılması planlarının yapıldığı haber veriliyordu. Irak Geçici Hükümet Konseyi (GHK) üyesi Muvaffak El Rubai’nin açıkladığı planda şu beş vilayetin kurulması öngörülüyordu:
Kürdistan vilayeti: Erbil, Süleymaniye ve Dohuk’tan oluşacak; fakat Musul ve Kerkük bu vilayetin dışında kalacaktı.
Güney Irak vilayeti: Basra, Nasıriye ve Samara’dan;
Orta Irak vilayeti: Kerbela, Necef, Hille ve Divaniye’den;
Bağdat vilayeti: Bağdat, Diyala ve Vasit’den ve
Batı Irak vilayeti: Musul, Tikrit, Kerkük ve Ramadi’den oluşacaktı.”
Şimşir, şöyle devam ediyor: “Araplar tarafından oluşturulduğu anlaşılan beş vilayetli Irak tasarısında da Kuzey Irak’ta kurulacak vilayete ‘Kürdistan’ denilmesi dikkat çekiyor. Tasarıda dikkat çeken bir diğer nokta da şudur: Tasarıda Türkmenistan adı zikredilmiyor ve Türkmenlerin yaşadıkları
bölgeler parçalanıp yeni vilayetlere taksim ediliyor.”
*
Aradan yıllar geçmesine rağmen değişen bir şey yok. Irak, Türkmenlere hâlâ hor görülüyor. Ortadoğu coğrafyasında fitne ve fesat hareketleri devam ediyor. Haberlerde Irak’ta Türkmenlerin durumu, Doğu Akdeniz konusu, Suriye’de bölücü terör örgütlerinin faaliyeti ve Libya sorunu
hâlâ gündemde yer alıyor.
*
Türkiye, bu arada “Dünya 5'ten büyüktür” anlayışıyla ağırlığını ortaya koyarken, dostlar sevinçle düşmanlar hayretle Türkleri takip ediyor.
ABD, Fransa ve minik ülke Yunanistan ise, Türkiye’nin ‘beni görmezden gelemezsiniz’ çıkışından rahatsız olmuş gözüküyor. Bu gidişle çok uykuları kaçacak öyle görülüyor.
Öyle ya Paşinyan boşuna mı söyledi, “Türkleri durdurmazsanız Viyana kapılarına gelirler” diye.
Bu gerçekleşmesin diye ödleri kopuyor.
*
Biz yine gelelim Türkmenlere…
Türkmenlerin tarihini öğrenmek için Bilal N. Şimşir’in bilgi
yayınevinden 2004 yılında çıkan “Türk-Irak İlişkilerinde Türkmenler” adlı kitabını okumak gerek. Araştırmacılar için önemli bir kaynak niteliğinde.
Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları