Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Irak Türkleri

Irak''ta Saddam sonrasında da kan dökülmekte, binlerce insan silahlı ve bombalı saldırılar yüzünden hâlâ hayatını kaybetmektedir. Irak''ın kuzeyinde ise terör örgütü PKK/YPG ülkemize ve silahlı kuvvetlerimize saldırılar düzenlemektedir. Pençe-Kilit operasyonlarında da birçok şehit verdik. Son olarak İstihkâm Uzman Onbaşı Muhammed Karaçam''ın şehit olduğu haberi yüreğimizi dağladı.

*

Irak''ta yaşayan Türkmenler ise dün olduğu gibi bugün yine huzursuzdur. Yakın tarih üzerine birçok kitap kaleme alan diplomat, tarihçi, yazar Bilal Niyazi Şimşir, Türk-Irak İlişkilerinde Türkmenler adlı yapıtında Türkiye''nin Irak politikasının öteden beri iki esas sütun üzerine oturduğunu belirterek bunların ''Türkiye''nin güvenliği ve Irak Türklerinin güvenliği ve geleceği olduğunu'' belirtmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin sürekli güneydoğudan saldırıya uğradığını, bu saldırılarda 40 bin can verildiğini belirten Şimşir, kitabının konusu olarak Türkiye-Irak ilişkilerinde Türkmenlerin durumunu incelemektedir. Şimşir, Irak hakkında şöyle bilgi vermektedir:

"Irak,  434 bin kilometrekarelik bir ülkedir, Türkiye topraklarının yarısından biraz geniştir. Osmanlı döneminde Irak üç vilayete ayrılmıştı; Güneyde Basra, ortada Bağdat ve kuzeyde Musul vilayetleri. Tabii bunlar imparatorluk vilayetleri veya eyaletleriydi; her biri bugünkü cumhuriyet illerine kıyasla kat kat daha genişti. Musul vilayeti Kıbrıs adasının on katı kadar genişliğinde, 91 bin kilometrekare idi ve üç sancaktan oluşuyordu. Kerkük, Musul ve Süleymaniye. Türkmenler, çoğunlukla Musul ve Kerkük sancaklarında yaşıyordu; bugün de oralarda yoğunlaşmışlardır. Türkmenlerin yaşadıkları o topraklara Türkmeneli adını verenler de vardır. Kerkük kenti, Türkmeneli''nin kalbidir ve Irak Türkmenleri denince önce Kerkük akla gelir. Kerkük''ün sembolik anlamı da vardır; bir bakıma Irak''taki Türk varlığının simgesidir Kerkük."

*

Şimşir kitabına ''Irak Türklerinin Türkiye''den ayrılmaları (1918-1926)'' konusunu işleyerek başlamaktadır. Bunu ''Atatürk döneminde Türkiye-Irak ilişkileri ve Irak Türkleri (1927-1938)'' başlığı izlemektedir.  Şimşir daha sonra ''Cumhuriyet döneminde Irak Türkleri'', ''Irak krizinde Türkmenler'', ''Savaş ve işgal döneminde Türkmenler'', ''Irak''ın yeni yapılanma sürecinde Türkmenler'' konusuna değinmektedir.

Bilal N. Şimşir ayrıca sorunu ''Türkmensiz bir Irak Federasyonu kuruluyor'' ve ''Irak Türkmen toplumu tarihi bir sınav karşısında'' başlığı altında incelemektedir. Bu arada (1055-2004) yılları arasındaki Türk-Irak ilişkilerini anlatan bir kronoloji verilmektedir.   

*

Yeni Türk Devleti

Ermenistan ve Nahçıvan arasındaki bölgeyi kapsayarak Azerbaycan''ın iç bölgelerine doğru sınırı ilerleyen Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti''nin bağımsızlığını ilan ettiğini öğrendik.

Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti, ilk temsilciliğini Ankara Beştepe''de açtı. Temsilciliğin açılışını Cumhurbaşkanı Rizvan Talibov ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehmet Ali Arslan yaptı.

Türk ulusu olarak çok sevinçliyiz.

Esen kalın.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları