Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

İnançoğulları

İnançoğulları adıyla anılan beyliğin temeli 1261 yılına doğru Mehmet Bey tarafından atılmıştır. Lâdik veya Denizli Beyliği olarak da anılmaktadır. Denizli-Antalya yöresindeki Türkmen guruplarının başı Mehmed Bey tarafından kurulmuştur. Mehmet Bey ''Uç Gazisi'' sıfatıyla anılmaktadır. Selçuklu Devletine bağlılığını bildirir ve vergilerini her yıl düzenli öder. Mevlana''nın müritlerinden olduğu tarih kitaplarında yazılıdır.

*

II. İzzeddin Keykavus 1262''de Moğollara karşı savaşırken Mehmet Bey yanında yer almıştır. II. İzzeddin Keykavus savaşı kaybedip Anadolu''dan ayrılmak zorunda kalınca, Mehmet Bey de Moğollar ile birlikte iktidara hâkim olan IV. Kılıç Arslan karşısında zor durumda kalır. Selçuklu ve Moğol ordusu Mehmet Bey''in üzerine yürürken, damadı Ali Bey de beylik vaat edilince karşı tarafa geçer. Damadının ihanetiyle yakalanan Mehmet Bey öldürülür.

*

Denizli yöresindeki Türkmenlerin başına Ali Bey geçer. Ali Bey, 1277 yılında Moğolların zayıflamaya başladığını görünce bağımsızlığını ilan eder. Moğol-İlhanlı Hükümdarı Abaka/Abaga Hanın gönderdiği Selçuklu/Moğol ordusu karşısında yenilir ve hapsedilir.

*

Ali Bey''in yerine tayin edilen Türkmen beyinin adı belli değildir. Yörede Tuğrul Bey adlı bir bey vardır. Tuğrul Bey, 1290 yıllarında diğer Türkmenler''le birlikte İlhanlı idaresine karşı büyük bir harekete girişir.

Bu arada, Ali Bey''in oğlu İnanç Mehmed Bey bu harekete katılmaz. İnanç Bey''in sıfatı ''Şücâeddin''dir. İsyan Geyhatu Han tarafından bastırılır. İsyana katılmayan İnanç Bey ise Denizli''ye tayin edilir (1292). İnanç Bey 1336''ya kadar idarede kalarak İnançoğulları Beyliği''nin kurucusu olur. Çevresindeki Germiyanoğulları, Hamîdoğulları, Menteşeoğulları ve Aydınoğulları ile yakın ilişkiler kurar. İnanç Bey zamanında Denizli''de yedi cami ve bir çarşı yaptırılır. İnançoğulları yönetimi halkın kalkınması için birçok girişimlerde bulunur. Denizli''ye 1332 yılında gelen gezgin İbn-i Batuta''nın da İnanç Beyle görüştüğü kaynaklarda yazılıdır. İnanç Bey 1340 yılında uçmağa varır.

İnanç Bey''den sonra Murad Arslan, bey olur. Murad Arslan namına kesilmiş bir sikke ile Türkçe Fatiha ve İhlas surelerinin tefsirleri vardır. Murad Arslan''ın emriyle yazılan tefsirde Murad Arslan ibn İnanç Bey yazılıdır. Murad Arslan''ın mezarı Denizli''de olup Murad Baba diye ziyaret edilmektedir. Murad Arslan''dan sonra oğlu İshak Bey yerine geçer. İshak Bey, ''Hüdavendigâr-ı muazzam'' olarak anılır. 

Germiyanoğulları tarafından Denizli''nin alınmasıyla İnançoğulları Beyliği sona erer.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları