Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

İmparatorluğun çöküş öyküsü

Osmanlı Tarihi hakkında kaleme aldığı yapıtlarla tanınan İngiliz yazar Alan Palmer, imparatorluğun son 300 yılını anlatırken devletin "Birinci Dünya Savaşı sonrasında çökmesine hiç kimsenin fazla şaşırmadığını", çünkü çok önce yabancı gözlemcilerin "Böylesine hantal bir müessesenin kısa zamanda yıkılmaya mahkum olduğunu ileri sürdüğünü" belirtiyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümünden sonra onu izleyen sultanların hükümdarlık niteliklerinin hızla bozulduğunu anlatan Palmer, "Selim bir alim sayılırdı, torunu III. Mehmed de başarılı bir Macaristan seferi gerçekleştirmişti ama hiçbiri eski sultanlar gibi hem iyi savaşçı hem de iyi bir yönetici olamadılar." diyor.

Palmer, yapıtında, 1595'ten sonra tahta geçen sultanların hiçbirinin tahta geçmeden önce askerlik alanında herhangi bir tecrübesi olmadığını belirtirken şu ifadeleri kullanır: "IV. Murad irade sahibi bir hükümdar olarak 1623-1640 yılları arasında hüküm sürdü, Kafkaslar'da ve Mezopotamya'da yetkin bir komutan olarak kendini gösterdi, ama padişahlık süresinin büyük kısmını vilayetlerdeki askeri isyanları bastırmaya çalışmakla geçirmek zorunda kaldı."

Palmer, devletin yıkılışa gidişini anlatırken, padişahların çoğunun politika oluşturma işini memnuniyetle diğer divan üyelerine, ya sadrazama ya da bir ağaya bıraktıklarını, 16. Yüzyılın sonlarıyla 17. Yüzyılın başlarındaki birçok padişahın döneminde Valide Sultan'ın entrikalarının da büyük rol oynadığına değiniyor ve "Saraydaki iktidar oyunları öylesine artmıştır ki, bu döneme sonradan 'İmtiyazlı Kadınlar Dönemi' denilmeye başlanmıştır." ifadelerini kullanıyor.

*

Alan Palmer'in yapıtları:

"Bir Çöküşün Yeni Tarihi: Osmanlı İmparatorluğu'nun Son 300 Yılı", "Kırım Savaşı ve Modern Avrupa'nın Doğuşu", "Osmanlı İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi", "Savaş Biterken 1918".

 

*

Alan Palmer'in bahsettiğimiz eserini Belkıs Çorakçı Dişbudak Türkçeye kazandırdı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları